Čudna varoš pod zemljom - i srpska crkva u njoj

Izvor: Vesti-online.com, 26.Jul.2014, 02:24   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Čudna varoš pod zemljom - i srpska crkva u njoj

Još niste bili u Kuber Pediju?! Kad dođete u Australiju, a pogotovo ukoliko živite u njoj, ovo mesto predstavlja jedinstven doživljaj. Podzemni grad smešten "usred ničega", Kuber Pedi je 850 kilometara na sever udaljen od Adelejda.

Dobro došli - usred ničega

Tipičan ulaz u podzemni svet

Pećina Krokodil Harija

Dnevni boravak

Kafić i restoran ispod zemlje

Muzej

Teren za golf bez trave

Srpska crkva
>> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << />
 

Izolovano i usamljeno, u ovom mestu zime su "da se smrzneš", a leta "da se istopiš", zbog čega su stanovnici prisiljeni da kopaju podzemne pećine i tamo se smeštaju. Kao krtice. Srpskoj zajednici poznato je da se nalazi i podzemna pravoslavna crkva.

 

Međutim, ovde je ispod gole površine, u stvari, sakriven čitav grad, sa hotelima, drugim crkvama, restoranima, barovima. Ovde se, ipak, na površini, nalazi i čak jedan jedini na svetu teren za golf na kome nema ni vlasi trave.

U hladu (ako ga igde ima) letnje temperatire su između 35 i 45 stepeni Celzijusa. Zato više od polovine populacije od 4.000 ljudi odlazi pod zemlju gde se temperatura ne menja. Jednom u životu, ovo mesto bi trebalo videti.

Nalazišta opala u Kuber Pediju otkrivena su 1913. i nalaze se na površini od 4.954 kvadratna kilometra. Ukupno je 70 nalazišta koja obezbeđuju najviše opala na svetu.

Snabdevanje mesta vodom uvek je bilo teško i skupo - voda se izvlači pumpama iz podzemnog izvora 24 kilometra severno od grada.

Turisti učestvuju u popularnoj zabavi - pretraživanju iskopanih otpadaka s komadićima opala koji su možda promakli rudarima. Među "znamenitostima" je i pećina čuvenog lokalnog "Don Žuana", Krokodila Harija, gde mu posetiteljke "odaju priznanje" tako što mu ostavljaju grudnjake kao "trofej". Jedan od takvih komada odeće poklonila mu je i Tina Tarner.

Meštani vole da kažu da je "Kuber Pedi kao i svaki drugi gradić - samo ćete uzalud tražiti da vam u kafiću daju: mesto pored prozora".

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.