CRNO TRŽIŠTE Oboleli od ebole kupuju krv preživelih od ove bolesti

Izvor: Blic, 18.Sep.2014, 16:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

CRNO TRŽIŠTE Oboleli od ebole kupuju krv preživelih od ove bolesti

Kao su bolnice, u zemljama koje su najviše pogođene ebolom, nemoćne da se izbore sa ovim opakim virusom, očajni pacijenti traže spas na crnom tržištu gde kupuju krv od preživelih pacijenata, saopštila je Svetska zdravstvena organizacija (SZO).

U Gvineji, Liberiji i Sijera Lioneu, zemljama koje su najviše pogođene najsmrtonosnijom epidemijom u istoriji, ebola je ubila 2.400 ljudi.

Preko 1.000 ljudi je zaraženo, a novi slučajevi zaraze su zabeleženi u Nigeriju >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << i Senegalu.

Za krv preživelih, koji se naziva "serum za oporavak", se veruje da sadrži antitela koja mogu da se izbore sa ebolom.

-Rezultati istraživanja su pokazali da krv preživelih može da bude koristan pri lečenju od ebole, ali da još uvek nije pozanto u kojoj meri su preživela antitela nakon oporavka pacijenta. Potrebno je još istraživanja – saopštila je SZO.

"Serum za oporavak" je korišćen za lečenje američkog lekara Rika Sakra, koji je krv dobio od svog kolege Kenta Brantlija koji je preživeo ebolu. Obojica su se zarazila u Liberiji dok su pomagali pacijentima.

Za razliku od američkog pacijenta, koji je tretman dobio u kontrolisanim uslovima, stanovnici pogođenih zemalja serum nabavljaju na crnom tržištu gde je povećan rizik od drugih infekcija, uključujući i HIV.

Trenutno, se ebola prenos samo preko telesnih tečnosti, ali postoji opravdani strah da bi virus mogao da mutira pa će moći da se prenosi i vazduhom, što bi moglo da izazove globalnu epidemiju – tvrde stručnjaci.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Krv preživelih od ebole kupuju kao lek

Izvor: Radio 021, 18.Sep.2014

Kako su bolnice, u zemljama koje su najviše pogođene ebolom, nemoćne da se izbore sa ovim opakim virusom, očajni pacijenti traže spas na crnom tržištu gde kupuju krv od preživelih pacijenata, saopštila je Svetska zdravstvena organizacija (SZO)...U Gvineji, Liberiji i Sijera Lioneu, zemljama...

Nastavak na Radio 021...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.