Britanski sud: Prodaja oružja Saudijskoj Arabiji legalna

Izvor: B92, 11.Jul.2017, 00:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Britanski sud: Prodaja oružja Saudijskoj Arabiji legalna

London -- Britanski sud presudio je da je prodaja oružja vlade Velike Britanije Saudijskoj Arabiji legalna, pošto je između ostalog razmotrio poverljive podatke.

Britanska organizacija koja se protivi trgovini oružja iznela je slučaj pred Visoki sud, navodeći da se britanske bombe i borbeni avioni koriste za podsticanje nasilja u Jemenu gde je u sukobima, u kojima učestvuje i Saudijska Arabija, ubijeno više od 10.000 ljudi od 2015. godine.

Deo dokaza u slučaju >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << je predstavljen kao tajna uz obraloženje da je reč o nacionalnoj bezbednosti.

Dvoje sudija Visokog suda je presudilo je da je britanski ministar za međunarodnu trgovinu postupao "racionalno" kada je zaključio da nema "očiglednr opasnosti" od kpšenje međunarodnog humanitarnog prava u slučaju koalicije zalivskih zemlja koje predvodi Saudijska Arabija u Jemenu protiv šiitskih pobunjenika.

Organizacija Kampanja protiv trgovine oružjem (Campaign Against Arms Trade) najavila je žalbu.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.