Utorak, 11.07.2017.

00:49

Britanski sud: Prodaja oružja Saudijskoj Arabiji legalna

Britanski sud presudio je da je prodaja oružja vlade Velike Britanije Saudijskoj Arabiji legalna, pošto je između ostalog razmotrio poverljive podatke.

Izvor: Beta/AP

Britanski sud: Prodaja oružja Saudijskoj Arabiji legalna
Foto: Thinkstock

Britanska organizacija koja se protivi trgovini oružja iznela je slučaj pred Visoki sud, navodeći da se britanske bombe i borbeni avioni koriste za podsticanje nasilja u Jemenu gde je u sukobima, u kojima učestvuje i Saudijska Arabija, ubijeno više od 10.000 ljudi od 2015. godine.

Deo dokaza u slučaju je predstavljen kao tajna uz obraloženje da je reč o nacionalnoj bezbednosti.

Dvoje sudija Visokog suda je presudilo je da je britanski ministar za međunarodnu trgovinu postupao "racionalno" kada je zaključio da nema "očiglednr opasnosti" od kpšenje međunarodnog humanitarnog prava u slučaju koalicije zalivskih zemlja koje predvodi Saudijska Arabija u Jemenu protiv šiitskih pobunjenika.

Organizacija Kampanja protiv trgovine oružjem (Campaign Against Arms Trade) najavila je žalbu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Region

Loše vesti za korisnike ove banke

Privredna banka Zagreb (PBZ) odlučila je da podigne deo naknada svojim korisnicima za neke njihove usluge od 1. avgusta 2024. godine. Svojim korisnicma nisu posebno obrazložili zbog čega su se odlučili na ovaj potez.

14:52

18.5.2024.

1 d

Svet

Nemačka na udaru Rusije: "Uzimamo svoje"

Ruski sud naredio je da imovina, računi, nekretnine i akcije Dojče banke i Komercbanke budu zaplenjene u Rusiji, kao deo tužbe protiv nemačkih banaka, navodi se u sudskim dokumentima.

13:07

19.5.2024.

12 h

Svet

Rusi prešli severnu granicu: Harkov pada?

Ofanziva ruskih snaga na harkovskom pravcu pokazala se toliko brzom i snažnom da im oskudne odbrambene strukture Ukrajine nisu postale prepreka, a osiromašeni redovi ukrajinskih oružanih snaga nisu bili spremni da brane svoje položaje, piše Njujork tajms.

8:12

19.5.2024.

17 h

Podeli: