Brejvik razmišljao i o odrubljivanju glave

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 19.Apr.2012, 16:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Brejvik razmišljao i o odrubljivanju glave

OSLO -

Anders Bering Brejvik izjavio je danas da je prvobitno nameravao da izvede tri bombaška napada u Oslu, da žali što nije pobio sve prilikom napada na kamp mladih laburista na ostrvu Utoji, kao i da je razmišljao o odrubljivanju glave, po uzoru na Al Kaidu.

Brejvik je kazao da je nameravao da snimi sebe kako odrubljuje glavu bivšoj premijerki Norveške Harlem Bruntland, koja se nalazila na Utoji i da na snimku pročita poruku.

Optuženi Anders Bering Brejvik >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << izjavio je danas, četvrtog dana suđenja zbog ubistva 77 ljudi prošlog juna u Oslu i na obližnjem ostrvu Utoji, da nije verovao da će preživeti napade.

Planirao tri bombe

Brejvik je izjavio da je prvobitno planirao tri bombaška napada i da su mu ciljevi bili vladina četvrt u Oslu, sedište Laburističke partije i, verovatno, kraljevska palata.

"Trebalo je da budu tri automobila bombe, a potom akcija vatrenim oružjem", kazao je Brejvik četvrtog dana suđenja u Oslu, prenose svetske agencije.

Brejvik je rekao i da je planirao da postavi dve bombe teške po jednu tonu, dok je za treću, čija je težina trebalo da bude 500 kilograma, imao nekoliko mogućnosti.

"Razmišljao sam o palati u okruženju u kojem kraljevska porodica ne bi bila povređena. Većina nacionalista i konzervativaca podržavaju monarhiju, uključujući mene", kazao je Brejvik.

Brejvik je objasnio da je odustao od postavljanja više bombi pošto je pravljenje eksplozivne naprave bilo "mnogo teže" nego što je mislio.

On je rekao da je počeo da planira te napade još 2006. godine i da je bio uveren da će to biti "samoubilačka akcija", jer je izračunao da ima manje od pet odsto šanse da preživi.

"Nasilje je sredstvo za ostvarenje cilja", kazao je Brejvik i dodao da je prethodno bezuspešno probao "i druga sredstva", ali da su "konzervativni nacionalisti" cenzurisali norvešku i evropsku štampu, preneo je Bi-Bi-Si (BBC).

Pre pet godina je, kako je ispričao, po 15-16 sati dnevno igrao video igrice, posebno "Vorld of vorkraft", što mu je pomoglo u planiranju napada i vežbanju gađanja, a 2010. godine je često išao u streljanu.

Prema njegovim rečima, automatskoj pušci i pištolju koje je koristio u napadu na Utoji dao je nazive po likovima iz norveške mitologije.

Navodeći da je želeo da spase Norvešku i Evropu od multikulturalizma, Brejvik je rekao da su meta njegovog napada bile levičarske političke snage koje su, kako je naveo, izdale zemlju otvorivši je za imigrante.

Brejvik je kazao da je, kada je imao 17-18 godina, želeo da postane mason jer je to "hrišćanska organizacija koja štiti mnoge evropske tradicije".

Optuženi je jutros odustao od ektremnodesničarskog pozdrava uzdignutom pesnicom, posle kritika porodica žrtava i razgovora sa advokatima.

Norveška policija je, u međuvremenu, saopštila da je jedna Brejvikova obožavateljka iz Nemačke proterana iz zemlje pošto je pokušala da uđe u sud u Oslu, u kojem se održava suđenje. Devojku, čiji identitet nije obelodanjen, zaustavilo je obezbeđenje prilikom ulaska u zgradu suda, prenela je francuska štampa.

Na pitanje izveštača TV2 da li se dopisivala sa optuženim, mlada Nemica je potvrdno klimnula glavom.

Suđenje Brejviku bi moglo da traje 10 nedelja. Ukoliko bude proglašen uračunljivim, mogao bi da bude osuđen na 21 godinu zatvora i ta kazna bi se potom mogla produžavati na neograničeno vreme.

Ako stručnjaci, međutim, zaključe da je mentalno bolestan, mogao bi biti zatvoren u psihijatrijsku ustanovu do kraja života.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Brejvik žali što nije pobio sve na Utoji

Izvor: RTV 5, 19.Apr.2012

Brejvik je kazao da je nameravao da snimi sebe kako odrubljuje glavu bivšoj premijerki Norveške Harlem Bruntland, koja se nalazila na Utoji, i da na snimku pročita poruku. Brejvik je 22. jula aktivirao bombu ispred zgrade vlade u Oslu i ubio osam, a ranio više od 200 ljudi, a potom je na obližnjoj...

Nastavak na RTV 5...

Brejvik razmišljao i o odrubljivanju glave

Izvor: Večernje novosti, 19.Apr.2012

Anders Bering Brejvik izjavio u četvrtak da je nameravao da izvede tri bombaška napada u Oslu, kao i da snimi sebe kako odrubljuje glavu bivšoj premijerki Norveške Harlem Bruntland

Nastavak na Večernje novosti...

Uhapšen "slovenski Brejvik"!

Izvor: S media, 19.Apr.2012

Roditelji Jure Trunka (29) iz Ljubljane sudili su se s građevinskim inspektoratom zbog kuće koju su izgradili bez građevinske dozvole. Spor su izgubili, tako da im je inspekcija potpuno srušila dom, prenosi hrvatski portal 24sata...Brejvik: Hteo sam da snimim kako premijerki odrubljujem glavu! (VIDEO)..Brejvik:...

Nastavak na S media...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.