Brejvik razmišljao i o odrubljivanju glave

Tanjug

19. 04. 2012. u 10:44

Anders Bering Brejvik izjavio u četvrtak da je nameravao da izvede tri bombaška napada u Oslu, kao i da snimi sebe kako odrubljuje glavu bivšoj premijerki Norveške Harlem Bruntland

OSLO - Anders Bering Brejvik izjavio je u četvrtak da je prvobitno nameravao da izvede tri bombaška napada u Oslu, da žali što nije pobio sve prilikom napada na kamp mladih laburista na ostrvu Utoji, kao i da je razmišljao o odrubljivanju glave, po uzoru na Al Kaidu.

Brejvik je kazao da je nameravao da snimi sebe kako odrubljuje glavu bivšoj premijerki Norveške Harlem Bruntland, koja se nalazila na Utoji, i da na snimku pročita poruku.

Brejvik je 22. jula aktivirao bombu ispred zgrade vlade u Oslu i ubio osam, a ranio više od 200 ljudi, a potom je na obližnjoj Utoji iz automatskog oružja ubio još 69 ljudi, uglavnom tinejdžera.

On je, četvrtog dana suđenja, priznao da je planirao da aktivira tri automobila bombe, ali da je odustao od toga pošto je bilo previše komplikovano i da je odlučio da se koncentriše na jednu bombu i automatsko oružje.

Među potencijalnim metama bili su vladina četvrt, sedište Laburističke partije i kraljevska palata, ali ne i sama kraljevska porodica, kazao je on i dodao da je razmišljao i o napadu na kongres novinara i letnju konferenciju laburista, preneo je Bi-Bi-Si.

Za norvešku javnu televiziju NRK rekao je da je "najatraktivnija meta u celoj Norveškoj"

Govoreći o napadu na Utoji, Brejvik (33) izrazio je žaljenje što nije pobio sve na ostrvu i dodao da je razmatrao ideju o odrubljivanju glave, po uzoru na Al Kaidu, navela je britanska štampa.

"Odrubljivanje glave? To je strategija Al Kaide i predstavlja pre svega psihološko oružje", rekao je on, istakavši da je taj metod u prošlosti korišćen i u Evropi.

Brejvik je ranije jutros rekao pred sudom da nije verovao da će preživeti napade jer je izračunao da ima manje od pet odsto šanse da preživi.

Akcije je, kako je objasnio, počeo da planira još 2006. godine, a u okviru priprema je proučavao i bombaški napad u Oklahomi 1995. godine, u kojem je poginulo 168 ljudi i koji je počinio veteran iz Zalivskog rata Timoti Mekvej.

Navodeći da je želeo da spase Norvešku i Evropu od multikulturalizma, Brejvik je rekao da su meta njegovog napada bile levičarske političke snage koje su, kako je naveo, izdale zemlju otvorivši je za imigrante.

Suđenje Brejviku bi moglo da traje 10 nedelja. Ukoliko bude proglašen uračunljivim, mogao bi da bude osuđen na 21 godinu zatvora i ta kazna bi se potom mogla produžavati na neograničeno vreme.

Ako stručnjaci, međutim, zaključe da je mentalno bolestan, mogao bi biti zatvoren u psihijatrijsku ustanovu do kraja života.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (13)

Lars

19.04.2012. 12:14

Bolestan um koji zasluzuje jedinu ispravnu kaznu,smrtnu kaznu.Jedna vera,religija se ne brani oruzjem nego odanoscu bogu i putu koji nem je jasno opisan i dan do znanja.Ovaj ubica je mnogo gori od svih onih fanatika koje smo do sada mogli videti.Odrastao je u jednom modernom drustvu,pohadjao redovnu skolu ,ziveo normalno i odjednom se stavio u ulogu zastitnika krscanstva sa oruzjem u rukama.Da li je to u duhu vere kojoj pripada ?On sam sebe svojim zlocinom demantuje.Olos kojeg treba odstraniti.

DJUBRETARKA

19.04.2012. 12:30

Nisi ti bio uhvacen u Bacevcu kog Beograda nego u Norveskoj a sad pevaj pravu istinu i nemoj da lazes i mazes civilizovane ljude i ne zaboravi da si monstrum.

pravi Srbin

19.04.2012. 13:34

Odbrana je zaustavila tuzioca, kaze ovaj slucaj nije ekonomskog vec ideoloskog karakterea.

iv

19.04.2012. 13:40

na otrvu je ubio gomilu nesposobnih da se brane od icega da je tu pokuso da uradi u srbiji na zurci za prvi maj doktori bi mu hirurkim putem vadli pusku iz anusa

nemilosrdno pravedni

19.04.2012. 14:29

iv! Korektno komentarisete, pravna sigurnost vazi i u sudnici, prisiljavati, nije pravna metoda, pravnog procesa.

Branko

19.04.2012. 15:37

Zivimo u burnim vremenima, gde se dogadjaji odvijaju filmskom brzinom. Oni koji kritikuju Breivika i zele njegovu smrtnu kaznu neka se pokusaju malo uziviti u njegovu situaciju. Kako bi se osecali vi da u vasu zemlju pocnu masovno dolaziti imigranti s agresivnom religijom a po odobrenju vase vlade.Ti imigranti ne pokazuju respekt, ne uce jezik, siluju devojke i zene, bave se kriminalom i prezastupljeni su u zatvorima i centrima za maloljetnicku delikvenciju, masovno ne rade i zive na soci

baunti

19.04.2012. 19:08

@Branko - Ima istine, ali ubijati djecu? Alo! Izvini, mi Srbi smo mnogo propatili kroz istoriju, ali nikada se nismo sveli na to da ubijamo djecu. Doduse, bilo je idiota koji su i to radili, ali ne u moje ime, i ne u ime 99.999999 posto Srba!

Lars

19.04.2012. 19:51

@Branko - Koja agresivna religija ? Ti ocigledno ne znas sta pricas i zivis jos u krstaskim ratovima kao tvoj idol ovaj da mu ime ne pomenem "fini"monstrum.Sta si nam hteo sada da objasnis ? Da razumemo ubicu koji je ubio neduznu decu ,nenaoruzane ljude? Za tebe je on junak jer je pobio toliko ljudi?Imas srecu da nisam moderator Novosti jer bi tvoji IP adresu predao policiji jer ako ti imas razumevanje za zlocin onda si isti kao on.

veselin

20.04.2012. 18:43

@Branko - Sa negove tacke gledista kao i simpatizera iste ideologije,on je u pravu.Po vazecem zakonu,on je ubica i tacka.Da je neki drugi zakon na snazi tamo,bio bi drugacije karakterisan.Ubijanje ideoloskih protivnika?To je nesto novo pa se ti cudis ili sta vec ti kao hoces da nam kazes?Bezvezno je uopste komentarisati ovog(po meni obicnog ludaka).Jos se i svadjate.Sto tako ne raspravljate o zlocinima nad Srbima u Kninu ili nad Srbima na Kosmetu od 1999 do danas?Sram vas bilo .

Mali bata

20.04.2012. 08:35

Vodjena je debata o tome da napredne drzave kad otkriju nesto sta moze da sluzi narodu i drzavi, a vredno je, i pored nedostatka finasijskih sredstava, nadju nacin da obezbede to sta je nuzno da sa uspehom iznesu i taj proizvod. Brejvik je pronasao jednog vrednog i sposobnog Srbiana i sad nastaje ta intenziva zalaganja da se ta vrednost i sposobnost coveka predstavi javnosti. Ovo je recept za odgovornu, naprednu drzavu i visoke standarde. Jedan zakon, jedan nacin i jedan princip.