Brejvik nije lud, može da odgovara

Izvor: B92, 10.Apr.2012, 14:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Brejvik nije lud, može da odgovara

Oslo -- Novom psihijatrijskom procenom utvrđeno da norveški masovni ubica Anders Behring Brejvik, koji je priznao da je ubio 77 ljudi, nije lud i neuračunljiv.

"Njegova prva reakcija je bila da je zadovoljan ovim zaključkom", preneo je advokat osumnjičenog.

Rezultati nove procene objavljeni su samo šest dana pre početka suđenja 33-godišnjem Norvežaninu koji se tereti za terorizam, a suprotni su rezultatima prethodne procene, navodi AP. S obzirom na to da Brejvik ne >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << boluje od psihoze, može krivično da odgovara.

Pri prvoj psihijatrijskoj proceni, lekari su zaključili da je Brejvik psihotičan i tužioci su nagovestili da bi, ako bude osuđen, trebalo da ide u psihijatrijsku bolnicu, a ne u zatvor.

Državno tužilaštvo je saopštilo da, nakon ovog zaključka, mora da odluči da li će zatražiti zatvorsku kaznu ili smeštaj u zatvorenu psihijatrijsku ustanovu.

„Ne želimo, u ovom trenutku, da spekulišemo o kazni koju ćemo zatražiti od suda", istaklo je tužilaštvo.

„Ukoliko budu postojale mogućnosti da Brejvik bude u zatvoru, mi ćemo to zatražiti, ako to ne bude moguće, mi ćemo zatražiti zatvaranje u psihijatrijsku ustanovu", kazali su Inga Bejer Eng i Svein Holden.

Odluka će zavisiti od dokaza koji će biti izneti tokom suđenja, kao i pri svedočenju Brejvika, ali i od izveštaja psihijatara i forenzičara.

Brejvik je priznao ubistva, ali ne priznaje krivicu. On tvrdi da su napadi bili neophodno sredstvo u "građanskom ratu protiv islama u Evropi".

On je 22. jula prošle godine prvo aktivirao automobil-bombu ispred sedišta vlade u Oslu, kada je poginulo osam osoba.

Zatim je otišao na ostrvo Utoju, oko 40 kilometara severozapadno od Osla, i obučen u policijsku uniformu proveo tamo više od sat vremena, sistematski pucajući, ubio još 69 osoba, među kojima najviše tinejdžera, koji su bili u letnjem kampu vladajuće Laburističke stranke.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Oslo: Novo vještačenje pokazalo da Breivik nije lud

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 10.Apr.2012

Novo psihijatrijsko vještačenje  Andersa Behringa Breivika pokazalo se da nije neuračunljiv. Breivik je priznao da je ubio 77 ljudi u Oslu i na otočiću Utoya  22. jula prošle godine . Za sedam dana trebao bi se pojaviti pred sudom koji ga je optužio za terorizam. Prethodno  vještačenje...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Brejvik sposoban da krivično odgovara

Izvor: NaDlanu.com, 10.Apr.2012

Anders Bering Brejvik koji je 22. jula u Norveškoj ubio 77 uglavnom mladjih ljudi, ne boluje od psihoze i stoga može krivično da odgovara, rezultati su drugog psihijatrijskog veštačenja koji su zvanično objavljeni u utorak... Novo veštačenje suprotno je rezultatima prve zvanične ekspertize,...

Nastavak na NaDlanu.com...

Brejvik zadovoljan psihijatrijskim nalazom

Izvor: Nezavisne Novine, 10.Apr.2012

OSLO - Anders Brejvik, koji je priznao da je ubio 77 lica 22. jula prošle godine u Norveškoj, rekao je da je zadovoljan izvještajem novog psihijatrijskog pregleda kojim je utvrđeno da je dovoljno zdrav za izvođenje pred sud i služenje zatvorske kazne.

Nastavak na Nezavisne Novine...

Brejvik zadovoljan procenom da - nije lud

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 10.Apr.2012

OSLO -..Norveške masovni ubica Anders Bering Brejvik, koji je priznao da je ubio 77 ljudi, zadovoljan je što je psihijatar utvrdio da nije lud i neuračunljiv...„Njegova prva reakcija je bila da je zadovoljan ovim zaključkom“, preneo je advokat osumnjičenog Geir Lipestad u izjavi medijima, naveo...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.