Bošnjačka akademija nauka u Pazaru

Izvor: RTS, 09.Jun.2011, 20:28   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bošnjačka akademija nauka u Pazaru

Osnivačka skupština Bošnjačke akademije nauka i umetnosti (BANU) održana je u Novom Pazaru. Bošnjačka akademija imaće dvojno sedište, u Novom Pazaru i Sarajevu.

U Novom Pazaru je održana Osnivačka skupština Bošnjačke akademije nauka i umetnosti (BANU) koja će imati 21 člana. BANU će imati dvojno sedište - neki organi će biti u Sarajevu gde će predsednik biti Muhamed Filipović, a neki u Novom Pazaru sa Feridom Muhićem na čelu. Prostor delovanja biće Bosna >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << i Hercegovina, Sandžak i bošnjačka dijaspora.

Članovi BANU su glavni muftija Islamske zajednice u Srbiji Muamer Zukorlić, reis ul-ulema Islamske zajednice u BiH Mustafa Cerić i član ratnog Predsedništva Bosne i Hercegovine Ejup Ganić.

Muamer Zukorlić rekao je da je ta akademija stub opstanka bošnjačkog naroda i naglasio da su svi nacionalni, ljudski, građanski, moralni, naučni i umetnički snovi Bošnjaka postali stvarnost.

"Naš nacionalni i evropski put je nadgranični, a to je podloga naše orijentacije koja će nam omogućiti da nauka i umetnost, u skladu sa sopstvenim pravilima i principima, daju puni doprinos i dovedu do afirmacije onoga što nosimo u grudima i gajimo u porodicama", rekao je Zukorlić.

Zukorlić je istakao da članovi te akademije postojeću Akademiju nauka i umetnosti u Bosni i Hercegovini ne doživljavaju kao paralelnu, već kao partnersku organizaciju i rekao da će sarađivati sa svim akademijama u regionu, Evropi i šire.

Zukorlić, Muhić, Filipović i Cerić poslali su niz poruka posle današnjeg skupa Bošnjacima, Srbima i vlastima u Beogradu.

Zukorlić je najavio da će inauguraciona skupština biti održana za nekoliko sedmica u Sarajevu.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Ferid Muhić prvi predsednik BANU

Izvor: Danas, 09.Jun.2011

U Novom Pazaru juče je osnovana Bošnjačka akademija nauka i umetnosti (BANU), a za prvog predsednika je izabran profesor Ferid Muhić iz Skoplja. Potpredsednici su profesori Dževad Jahić i Lamija Hadžiosmanović. Za predsednika Senata BANU izabran je Mustafa Cerić, reis-ul-ulema Islamske zajednice...

Nastavak na Danas...

Bošnjačka akademija osnovana u Novom Pazaru

Izvor: Večernje novosti, 09.Jun.2011

Na Internacionalnom univerzitetu formirana Bošnjačka akademija nauka i umetnosti. Cerić predsednik Senata, Zukorlić generalni sekretar

Nastavak na Večernje novosti...

Slede nove podele među Bošnjacima

Izvor: Danas, 10.Jun.2011, 19:18

O osnivanju Bošnjačke akademije nauka i umetnosti (BANU) još se ne izjašnjavaju predstavnici srpskih partija koji smatraju da je to isključivo bošnjačko pitanje i da Bošnjaci to moraju između sebe da reše. Među Bošnjacima se najčešće može čuti komentar da je to još jedna institucija...

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.