Bogdanović: Dijalog posle izbora

Izvor: B92, 04.Apr.2012, 22:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bogdanović: Dijalog posle izbora

Zvečan -- Ministar za Kosovo i Metohiju Goran Bogdanović izjavio je da posle izbora u Srbiji očekuje započinjanje političkog dijaloga o Kosovu i Metohiji.

"Status Kosova i Metohije nije definisan po našem mišljenju, ali ni po mišljenju velikog broja zemalja. Bazirajući se na Rezoluciju 1244 Saveta bezbednosti UN-a, očekujemo da počne politički dijalog i da konačno rešimo probleme u pokrajini", rekao je Bogdanović.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << />
Ministar za Kosovo i Metohiju je u intervjuu za TV "Most" iz Zvečana rekao da iz tog razloga moramo biti pragmatični kada su u pitanju lokalni izbori na Kosovu i Metohiji koji najverovatnije neće biti održani.

On je istakao da ne samo zbog Rezolucije 1244 SB UN već i zbog sigurnosti građana lokalni izbori na Kosovu najverovatnije neće biti održani, a da sa organizacijom parlamentarnih i predsedničkih neće biti problema.

Bogdanović je kazao da je nezahvalno govoriti o tome da li će Beograd prihvatiti rezultate lokalnih izbora na severu Kosova ako ih Srbi sprovedu samoinicijativno, ali da smatra da u slučaju donošenja odluke o neodržavanju lokalnih izbora na Kosovu to treba da poštuju svi.

"Ako donesemo odluku da se na Kosovu ne održavaju lokalni izbori onda se podrazumeva da lokalni izbori ne treba da budu održani ni na severu Kosova. Ne treba deliti Srbe na one koji žive severno i na one koji žive južno od reke Ibar. To bi bila lopša poruka građanima", smatra Bogdanović.

"Postoje razne solucije za prevazilaženje tog problema, a jedan je da se produži mandat predsednicima opština u Zvečanu i Zubinom Potoku" Moramo sa Vladom Srbije da rešavamo sve probleme, a ne da lokalne samouprave vode visoku politiku", ocenio je Bogdanović.

Ministar za KiM je istakao da niko nema nameru da gasi srpske institucije na Kosovu i da veruje da i buduća vlast neće imati nameru da ukida naše institucije na Kosovu i Metohiji.

"Da smo imali takvu nameru mi bi u ovoj teškoj ekonomskoj situaciji, koja nije zaobišla Srbiju, na Kosovu smanjili finansiranje, vršili redukovanje radnih mesta i slično kao što je bio slučaj u centralnoj Srbiji gde su lokalne samouprave otpuštale radnike", rekao je ministar.

Bogdanović je rekao da građani na severu Kosova treba da koriste zvanične administrativne prelaze Jarinje i Brnjak, kao i da zaobilazne putevena severu Kosova nije zatvorila srpska žandarmerija već da ih samo kontroliše kako ne bi bilo šverca i kriminala.

"Administrativni prelazi Jarinje i Brnjak su otvoreni i ja prolazim tuda i 99 odsto građana severa Kosova je srećno zbog toga, jer ne moraju da uništavaju svoje automobile preko loših makadamskih puteva", rekao je Bogdanović.

On je istakao da kontrolu na dva administrativna prelaza na severu Kosova vrše pripadnici Euleksa i da niko od građana nije imao bilo kakvih problema.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Bogdanović: Posle izbora očekujemo politički dijalog

Izvor: S media, 04.Apr.2012

"Status Kosova i Metohije nije definisan po našem mišljenju, ali ni po mišljenju velikog broja zemalja. Bazirajući se na Rezoluciju 1244 Saveta bezbednosti UN-a, očekujemo da počne politički dijalog i da konačno rešimo probleme u pokrajini", rekao je ministar Goran Bogdanović.....Ministar za...

Nastavak na S media...

Bogdanović: Nismo digli ruke od KiM

Izvor: Vesti-online.com, 04.Apr.2012

Ministar za Kosovo i Metohiju Goran Bogdanović izjavio je danas da niko u Srbiji nema nameru da "gasi" srpske institucije na Kosovu i Metohiji..."Sve što je u pokrajini urađeno je uradila Srbija i niko nema pravo da kaže da je država digla ruke od Kosova i Metohije, da će da gasi institucije jer,...

Nastavak na Vesti-online.com...

Posle izbora politički dijalog

Izvor: RTS, 05.Apr.2012, 09:10

Niko u Srbiji nema nameru da "gasi" srpske institucije na Kosovu i Metohiji, rekao ministar Goran Bogdanović. Posle izbora u Srbiji očekujem započinjanje političkog dijaloga o Kosovu i Metohiji, ističe Bogdanović...Ministar za Kosovo i Metohiju Goran Bogdanović kaže da posle izbora u Srbiji...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.