Blokirali prugu jer kasni pomoć

Izvor: B92, 10.Jul.2014, 18:19   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Blokirali prugu jer kasni pomoć

Beograd -- Grupa meštana obrenovačkog naselja Braće Jugović danas je na sat vremena blokirala prugu u mestu Zvečka.

Oni su nezadovoljni zbog izostanka finansijskih sredstava i sporosti u obnovi kuća od poplava.

Predstavnik građana iz tog naselja Jovan Marjanović rekao je novinarima da i dalje nisu dobili jednokratnu pomoć od 250.000 dinara i da većina njih nema od čega da živi, niti može s bilo čime da kupi hranu decu.

Marjanović je naveo da u tom naselju >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << i dalje nema vode za piće i da im nisu jasni nalazi Instituta za zemljište u vezi sa sanacijom i obnovom porušenih kuća.

On je rekao da je do pre dvadesetak dana u tom naselju bilo vode, a da im je veliki problem stvorila i fekalna kanalizacija koja se slivala iz celog Obrenovca na područje naselja Braće Jugović.

Marjanović je naveo da je lokalna samouprava od 23 zahteva sa prethodnog sastanka ispunila 21, odnosno sve što je u njihovoj moći, ali da je neophodno i da nadležni u Beogradu učine to isto.

On je istakao da okupljeni građani ne pripadaju nijednoj političkoj partiji i da iza njih ne stoji nikakva stranka, već da su zabrinuti za svoju budućnost.

Marjanović je zahvalio policiji na razumevanju, kao i redovnim aktivnostima po naselju Braće Jugović, gde sprečavaju krađe.

Oko sat vremena bila je blokirana pruga koja vodi od Termoelektrane Nikola Tesla ka kolubarskim kopovima u Lazarevcu, a okupljeni građani su najavili da će, ukoliko njihovi zahtevi ne budu ispunjeni, sledeći put blokirati tu saobraćajnicu sve dok im problemi ne budu rešeni.

Protestno okupljanje građana je počelo na ulasku u naselja Braće Jugović, gde je sa njima, kao i prilikom blokade pruge, bio predsednik opštine Miroslav Čučković.

U razgovoru sa nezadovoljnim građanima Čučković je istakao da je učinjeno sve što se može, a izrazio je uverenje da će posle donošenja Zakona o obnovi sve krenuti mnogo brže.

Čučković je najavio da će zatražiti od direktora Kancelarije za obnovu Marka Blagojevića da već tokom vikenda dođe u Obrenovac i razgovara sa nezadovoljnim meštanima o rešavanju njihovih problema.

On je dodao da su svi ministri dobro upoznati sa kompletnom situacijom u Obrenovcu, pa i u naselju Braće Jugović, podsetivši da je sa njima nedavno razgovarao i ministar Aleksanadar Vulin.

Meštanima iz naselja Braća Jugović, podršku su tokom protesta koji je protekao mirno i bez incidenata, pružili i žitelji iz nekoliko prigradskih naselja, koji takođe imaju velike probleme u obnovi porušenih kuća.

Naselje Braće Jugović, u kome su 124 kuće srušene ili oštećene u poplavama, ni 55. dan od poplavnog talasa nema vodu za piće, a razlog za to je, kako je nezadovoljnim meštanima objasnio Čučković, ne u zemljištu, već u brizi nadležnih da cevovod bude potpuno ispravan.

Meštani tog naselja zahvalili su na podršci Vladi Srbije, mnogobrojnim donatorima koji su im poslali ili obećali pomoć i predstavnicima medija.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Nezadovoljni Obrenovčani na kratko blokirali prugu

Izvor: Mondo, 10.Jul.2014

Grupa meštana obrenovačkog naselja Braće Jugović danas je, nezadovoljna izostankom finansijskih sredstava i sporosti..

Nastavak na Mondo...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.