Blago reke Zamne

Izvor: Politika, 03.Okt.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Blago reke Zamne

Zamna izvire na Deli Jovanu a uliva se u Dunav kod sela Mihajlovac. Mnogi kažu da lepše prirode nadaleko nema. Zelenilo, krupna stoka na pašnjacima... U daljini je Deli Jovan, sa suprotne strane prelepi Miroč. Ove krajeve prvi je opisao Feliks Kanic: "Sretali smo ljude pobožnog izgleda, nastanjene na podbrežju Deli Jovana, koji se uzdiže u četiri terase. Šumarci su pretežno bukovi i hrastovi, zarasli u lesku i drugo žbunje, a mogu se videti usamljeni orasi".
Zamna na svom toku od stotinak >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << kilometra kod sela Plavne pravi strmu klisuru. Reka prolazi kroz ogroman prirodni tunel u steni – prerast. Kod lokalnog stanovništva prerasti važe za mistična mesta gde se obavljaju magijske radnje.

Postoje priče i predanja da se tu dešavaju čudni događaji i pojavljuju fantastični likovi. Voda koja prolazi preko kamena ili kroz kamen je magijski čista. Priče o zakopanom hajdučkom blagu u klisuri i dan-danas žive i pronose se. Delovi klisure su zbog toga prokopani, a, u stvari, najveće blago je priroda, reka i stene klisure. Ljubitelji ekstremnih sportova u to mogu da se uvere u klisuri Zamne.

Avantura je u otkrivanju pećina, pentranju po oštrim stenama, ribolovu, lovu i hodanju kroz Zamnu. Na potesu sela Jabukovac je staro korito Zamne, dugačko nekoliko stotina metara i bogato ribom. Tu su i neistražene Medveđe pećine. U klisuri Zamne vegetacija je bujna, sa bogatim šumama. Tu rastu bukva, grab, cer, paprati, mahovine. Blizina prirodnog rezervata u Vratni obogaćuje ove terene jelenima i divljim svinjama. Klisura je stanište ptica grabljivaca, a čiste reke i mnogobrojni potoci su bogati ribom i rakovima.

U rejonu Zamne ima desetak pećina. Kod sela Plavne je Dudićeva pećina, duga dva kilometra. Bogata je speleološkim nakitom.

Nekada je Zamna bila poznata po vodenicama. Bilo ih je desetak. Od kukuruznog brašna pravio se kukuruzni hleb "malaj", po kome je obližnje selo nazvano Malajnica. Priče vodeničara o "vodenom duhu" i zgodama prilikom dolaska u vodenice ostale su u sećanju starijih.

Ovaj deo Srbije je pravi muzej u prirodi. Na kratkom rastojanju je tajanstveni svet arheologije, istorije divljine i Dunava. Šarkamen je između Lepenskog vira i Gamzigrada. U Štubiku i Malajnici stvarala se srpska istorija. Reka Zamna se klisurama i prerastima "naslanja" na Vratnu i njene preraste i zajedno čine jedinstveni prirodni rezervat prirode.

Rimski imperatori su gradili mnoge objekte u ovim krajevima jer su bili očarani prirodom. Kod sela Šarkamen nalazi se arheološki lokalitet Vrelo. Prostire se na 24 hektara.

[objavljeno: ]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.