Besplatni gradski prevoz za najmlađe Nišlije

Izvor: RTS, 09.Mar.2015, 15:04   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Besplatni gradski prevoz za najmlađe Nišlije

Od ovog meseca svih 20 hiljada osnovaca u Nišu imaju pravo na besplatan gradski prevoz u sve četiri zone. Legitimacije koje se izdaju uz potvrdu o redovnom pohađanju osnovne škole, važiće do 31. avgusta, kada se izdaju nove, što znači da će se najmlađe Nišlije voziti besplatno i za vreme raspusta.
Četrnaestogodišnje Jana i Katarina žive relativno blizu škole, ali do centra grada moraju autobusom. >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Zato su požurile da izvade legitimacije za besplatan prevoz.

"Nije baš zgodno svaki dan da dajem novac za kartu, a izlazimo u grad i znači dosta sad ovo", kaže Jana Cvetanović.
"Znači mi. Leti kad idem na bazen ne moram dajem za kartu od džeparca. Zimi isto za klizanje", kaže Katarina Lazarević.
Ovoj povlastici verovantno su se još više obradovali roditelji.
"Ja živim 13 kilometara od Niša, to je treća zona, i kad dete ide do grada treba da mu dam za kartu 180 dinara. A imam dvoje dece, i sad ovaj besplatan prevoz mnogo mi znači. Još kad bi uveli isto i za srednjoškolce", kaže Violeta Marković, selo Berčinac.
Grad je do sada plaćao prevoz samo osnovcima koji putuju do škole, i to samo za vreme školske godine.
"Do sada je oko 2.000 legitimacija za osnovce izdavano na mesečnom nivou, ali smatramao da će to sada biti znatno više, jer prevoz mogu da koriste i oni koji do sada možda nisu imali potrebe", kaže Milan Milić, Direkcija za javni gradski prevoz Niš.
U gradskom veću kažu da ne koriste svi povlastice na koje imaju pravo, pa se u budžetu uštedelo za nove subvencionisane kategorije.
"Sredstva utrošena u 2014. godinu za subvencije prevoza su 107 miliona dinara, što je iznos niži od onog koji smo očekivali", kaže Mihajlo Zdravković, gradski većnik.
Grad bi krajem godine mogao da donese odluku i o pojeftinjenju karata ili o uvođenju besplatnog prevoza za srednjoškolce, nezaposlene ili sve starije od 70 godina, kojima se sada prevoz subvencioniše zavisno od primanja.
rts.nis@rts.rs
+381 18 236 588

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Besplatni gradski prevoz za sve osnovce u Nišu

Izvor: JuznaSrbija.info, 10.Mar.2015, 10:08

Počevši od ovog meseca svih 20 hiljada osnovaca u Nišu imaju pravo na besplatan gradski prevoz za sve četiri zone u kradu...Đačke legitimacije koje se izdaju uz potvrdu o redovnom pohađanju osnovne škole, važiće do 31. avgusta, kada se izdaju nove, što praktično znači da će se najmlađi voziti...

Nastavak na JuznaSrbija.info...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.