Berluskoni pred novim suđenjem zbog podmićivanja senatora

Izvor: Blic, 23.Okt.2013, 17:57   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Berluskoni pred novim suđenjem zbog podmićivanja senatora

Bivšem italijanskom premijeru Silviju Berluskoniju sudiće se za davanje mita jednom senatoru kako bi ga privoleo da pristupi njegovoj stranci, odlučio je danas sudija pretresnog veća u Napulju.

Berluskoni je zvanično optužen zajedno sa svojim bivšim saradnikom Valterom Lavitolom, koga tužilaštvo tereti da je delovao kao posrednik u davanju mita od tri miliona evra.

Senator Serđo de Gregorio, koji je mito primio, pomogao je istražiteljima i osuđen je na 20-mesečnu >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << zatvorsku kaznu.

Italijanski mediji navode, pozivajući se na izjavu sudije, da će suđenje Berluskoniju početi 11. februara, preneo je AFP.

Slučaj se odnosi na period parlamentarnih izbora 2006. godine, na kojima je malom većinom glasova pobedila koalicija levog centra na čelu sa Romanom Prodijem.

Nekoliko meseci kasnije, De Gregorio je prešao u Berluskonijevu opoziciju, što je na kraju dovelo do odlaska Prodija s vlasti 2008. godine, a na sledećim izborima je pobedio Berluskoni.

Berluskonija, koji se nalazi u središtu brojnih skandala, njegovi protivnici su više puta optuživali za kupovinu glasova, ali je ovo prvi put da je zvanično optužen za podmićivanje nekog političara.

Bivši premijer osuđen je u avgustu za utaju poreza, a uložio je žalbu na presude koje ga terete za seksualne odnose sa maloletnom prostitutkom i zloupotrebu ovlašćenja premijera, kao i za davanje poverljivih policijskih snimaka svom listu kako bi naškodio jednom političkom protivniku.

Najčitanije SADA:

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

Berluskoni pred novim suđenjem

Izvor: Akter, 23.Okt.2013

Bivšem italijanskom premijeru Silviju Berluskoniju sudiće se za davanje mita jednom senatoru kako bi ga privoleo da pristupi njegovoj stranci

Nastavak na Akter...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.