Basesku za ujedinjenje Rumunije i Moldavije

Izvor: RTS, 31.Okt.2014, 23:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Basesku za ujedinjenje Rumunije i Moldavije

Predsednik Rumunije Trajan Basesku najavio je da će u decembru, kada mu ističe mandat, uzeti državljanstvo Moldavije, jer želi da promoviše ideju ujedinjenja dve države.

Basesku je za Televiziju Moldavije rekao da bi želeo da se Moldavija i Rumunija ujedine i da se ne bi vraćao na teoriju da je reč o jednom narodu koji živi u dve države.

U ovom trenutku, istakao je Basesku, ne postoje neophodni uslovi za ujedinjenje, a do njega će doći kada to bude želela >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << većina Rumuna u obe države.

Slične izjave Basesku je davao i ranije, kada je tražio da Vlada Rumunije javno saopšti da je Moldavija rumunska država i da ujedinjenje dve države treba da bude treći nacionalni prioritet, posle priključenja NATO i Evropskoj uniji.

Iako su te izjave prouzrokovale žestoke reakcije u Moldaviji, sličan stav ima i rumunski premijer Viktor Ponta, glavni kandidat da nasledi Baseskua, koji je takođe izjavio da namerava da promoviše projekat ujedinjenja dve države.

Prema njegovom mišljenju, do ujedinjenja bi moglo da dođe 2018, sto godina nakon što je Rumunija anektirala Besarabiju.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.