Basesku za ujedinjnjenje Rumunije sa Moldavijom

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 31.Okt.2014, 21:36   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Basesku za ujedinjnjenje Rumunije sa Moldavijom

Predsednik Rumunije Trajan Basesku izjavio je danas da će u decembru, kada mu ističe mandat, uzeti državljanstvo Moldavije, jer želi da promoviše ideju ujedinjenja dve države.

Želeo bih da se Moldavija i Rumunija ujedine i ne bih se vraćao na teoriju da smo mi jedan narod koji živi u dve države, rekao je Basesku za Televiziju Moldavije, prenosi Tass.

U ovom trenutku, istakao je on, ne postoje neophodni uslovi za ujedinjenje, a do njega će doći kada to bude >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << želela većina Rumuna u obe države.

Slične izjave Basesku je davao i ranije, kada je tražio da Vlada Rumunije javno saopšti da je Moldavija rumunska država i da ujedinjenje dve države treba da bude treći nacionalni prioritet, posle priključenja NATO i Evropskoj uniji.

Iako su te izjave prouzrokovale žestoke reakcije u Kišinjevu, sličan stav ima i rumunski premijer Viktor Ponta, glavni kandidat da nasledi Baseskua, koji je takođe izjavio da namerava da promoviše projekat ujedinjenja dve države.

Prema njegovom mišljenju, do ujedinjenja bi moglo da dođe 2018, sto godina nakon što je Rumunija anektirala Besarabiju.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Basesku za ujedinjenje Rumunije i Moldavije

Izvor: RTS, 31.Okt.2014

Predsednik Rumunije Trajan Basesku najavio je da će u decembru, kada mu ističe mandat, uzeti državljanstvo Moldavije, jer želi da promoviše ideju ujedinjenja dve države. ..Basesku je za Televiziju Moldavije rekao da bi želeo da se Moldavija i Rumunija ujedine i da se ne bi vraćao na teoriju da...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.