Ban Ki Mun traži dodatne trupe za Centralnoafričku Republiku

Izvor: Blic, 11.Feb.2014, 11:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ban Ki Mun traži dodatne trupe za Centralnoafričku Republiku

Generalni sekretar UN Ban Ki Mun ukazao je na mogućnost slanja dodatnih trupa u Centralnoafričku Republiku koja je zahvaćena teškim verskim nasiljem između muslimana i hrišćana.

Portparol UN Martin Nesirki rekao je da je Ban Ki Mun razgovarao sinoć o "duboko uznemirujućoj situaciji" u toj zemlji s francuskim ministrom spoljnih poslova Loranom Fabijusom.

Ban je pitao francuskog ministra šta može da se uradi da se poveća podrška afričkim mirovnim snagama >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << i ubrza raspoređivanja trupa Evropske unije, i da li bi moglo da se planira slanje dodatnih trupa.

Generalni sekretar UN ponovio je "zajedničku odgovornost" međunarodne zajednice prema narodu Centralnoafričke Republike i rekao da međunarodni odgovor treba da bude dovoljno snažan da zaustavi nasilje i spreči veliki rizik od novih zločina.

Ban je osudio versko nasilje između muslimana i hrišćana kao i ciklus odmazde lpke primenjuju obe strane.

U Centralnoafričkoj Republici ima 5.400 pripadnika afričkih mirovnih snaga, od predviđenih 6.000, i 1.600 francuskih vojnika. Evropska unija je obećala da će početkom marta poslati 500 vojnika u Bangi, glavni grad CAR.

Centralna Afrika je upala u haos i anarhiju posle vojnog puča u martu 2013. koji je izvela pobunjenička koalicija muslimanske manjine Seleke. Oni su tada srušili vlast predsednika Fransoa Bozizea, a lider Seleke Mišel Đotodi proglasio se za predsednika. On je odstupio sa vlasti 10 meseci kasnije i formiran je Nacionalni prelazni savet koji je imenovao prelaznu vladu, koja, međutim, ne može da

drži situaciju pod kontrolom.

Najčitanije SADA:

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

Ban: Moguće dodatne trupe u CAR

Izvor: B92, 11.Feb.2014

Njujork -- Generalni sekretar UN Ban Ki Mun ukazao je na mogućnost slanja dodatnih trupa u Centralnoafričku Republiku u kojoj traju sukobi muslimana i hrišćana...Portparol UN Martin Nesirki rekao je da je Ban Ki Mun razgovarao sinoć o "duboko uznemirujućoj situaciji" u toj zemlji s francuskim ministrom...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.