Aplikacije naših mladih matematičara

Izvor: Mondo, 05.Feb.2013, 12:09   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Aplikacije naših mladih matematičara

Kompanija mt:s organizovala je drugi po redu Android konkursa za učenike Matematičke gimnazije sa kojeg vam predstavljamo najboljih pet aplikacija

Nastavljajući kontinuirano da pruža podršku razvoju i napretku mladih talenata u Srbiji, u svim oblastima, kompanija mt:s organizovala je i drugi Android konkurs, na kojem su učestvovali učenici Matematičke >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << gimnazije.

Od velikog broja izuzetno kreativnih i kvalitetnih prijavljenih aplikacija stručna komisija odabrala je pet najboljih, čiji su autori nagrađeni telefonima i drugim mt:s poklonima. Ipak, najvredniju nagradu svakako predstavlja poseta najvećem Kongresu mobilne telefonije u Barseloni.

Autori pobedničkih aplikacija boraviće nekoliko dana u Barseloni, tokom trajanja Mobile World Kongresa, na kojem će moći bliže da se upoznaju sa aktuelnim trendovima mobilne telefonije, zavire u budućnost komunikacija i na taj način obogate svoje znanje, koje će moći da iskoriste prilikom stvaranja nekih novih, još kvalitetnijih aplikacija.

Prvo mesto: Gone Horribly Wrong (GameGenerator)

Aplikacija predstavlja igru hibrid puzzle i platformer žanrova. Igrač preuzima ulogu jednog upornog i odgovornog poštara koji mora da isporuči preporučeni paket po svaku cenu - iako to podrazumeva dug put do vrha zgrade u koju je upravo ušao.

Pri tome mora da izbegava razne prepreke na putu: bodlje, zaključana vrata, nestašnu decu i ostale svakodnevne zamke koje jedan poštar treba da izbegne. Korisnik treba da nađe način kako da izbegne sve ove probleme, pri čemu će često biti “naoružan“ jedino papirnim aviončićima za koje se ispostavlja da su korisniji nego što deluje na prvi pogled (u svrhu rešavanja zagonetki koje ga čekaju u svakoj sobi), ali nikada neće biti u mogućnosti da bude bilo šta sem pacifiste.

Put do primaoca paketa je nelinearan u tom smislu da poštar može da se vrati u skoro svaku sobu u kojoj je prethodno bio i može da bira koje sobe će obići. Igra ima izvestan broj zvučnih efekata (koji mogu da se isključe po želji korisnika) i pruža korisniku mogućnost da nastavi tamo gde je prošli put stao (Save i Load funkcije), ali i još nekoliko posebnih opcija.

Članovi tima: Miloš Stanojević, Andrej Ivašković i Predrag Obradović, kao pridruženi član.

Drugo mesto: Terminalne sonde (Untitled Artists)

Aplikacija se u osnovi zasniva na mikrokontroleru EasyPIC 16F887, koji je povezan sa termalnom sondom DS18B20. Program u Micro C-u omogućava PIC-u prikupljanje podataka sa sonde, koji se zatim preko virtuelnog serijskog porta (RS232) šalju na računar. Na njemu, aplikacija u C# -u prikupljene podatke stavlja u online bazu podataka (MySQL) ne nekom webhosting sajtu.

Korisnik putem Adroid aplikacije pristupa bazi i dobija informacije o temperaturama vazduha, ma gde se nalazio i u svakom trenutku. Praktične primene ove inženjerske aplikacije su mnogobrojne -svuda gde je potrebno imati stalne podatke o temperaturi (apoteke, magacini, sušare, hladnjače...).

Uz određene male izmene program se može koristiti i za daljinsko upravljanje kućnim aparatima (na principu pametne kuće). Aplikacija putem alarma (SMS, vibracija, zvono) obaveštava korisnika automatski, ukoliko temperatura izađe iz prethodno podešenog opsega.

Članovi tima – Branislav Milošević, Predrag Obradović, Vladimir Sladojević.

Treće mesto: Katapulti (Li(n)kovI)

Katapulti je igra za Android platformu u kojoj dva katapulta gađaju jedan drugi, sa ciljem da protivniku spuste životne poene na nulu i time pobede. U igri postoji opcija za jednog i dva igrača, kao i rang lista svih korisnika aplikacije.

Opcija za jednog igrača sadrži više nivoa, a na svakom je po jedan AI katapult. Opcija za više igrača koristiti Bluetooth za povezivanje, dok se rang lista pravi na realnom serveru. U samoj igri postoji više mapa i više tipova katapulta. Prvi se razlikuje po tzv. efektima mape, tako da, recimo oblačna mapa ima munje, koje ometaju kuglu ukoliko ide previsoko, a sunčana mapa umesto tog ima ptice koje preleću i smetaju igračima da se međusobno pogode.

Članovi tima: David Videnović, Strahinja Denić, Čedomir Rackov.

Treće mesto: MNM poruka (MNM)

Aplikacija MNM poruka osmišljena je tako da se može koristiti kao aplikacija za slanje poruka ćirilicom i omogućava da se po ceni jedne SMS poruke pošalje vise karaktera nego u bilo kom sistemskom programu za slanje poruka. U aplikaciju su implementirane i ostale funkcionalnosti koje se nalaze u standardnim aplikacijama za razmenu poruka.

Članovi tima: Miljan Mitrović, Nebojša Jovanović i Miloš Vujadinović.

Posebna pohvala: Ludicrous (Black Box)

Aplikacija omogućava da se uporede muzičke datoteke, pronađu numere koje se poklapaju i pusti muzika sa mobilnog telefona, uz prethodno povezivanje dva mob. telefona Bluetoothom.

Članovi tima: Aleksa Pavlović i Matija Rogić

Sve aplikacije besplatno možete preuzeti sa MONDO wap portala, u sekciji mt:s APCENTAR. Aplikacije će uskoro biti dostupne i u okviru Google Play marketa, odakle ćete ih, takođe besplatno moći preuzeti na sve odgovarajuće Android modele.

(MONDO)

Nastavak na Mondo...






Povezane vesti

Predstavljamo: Aplikacije mladih matematičara

Izvor: Mondo, 05.Feb.2013

Kompanija mt:s organizovala je drugi Android konkurs za učenike Matematičke gimnazije sa kojeg predstavljamo najbolje aplikacije...Nastavljajući kontinuirano da pruža podršku razvoju i napretku mladih talenata u Srbiji, u svim oblastima, kompanija mt:s organizovala je i drugi Android konkurs, na...

Nastavak na Mondo...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.