Aparat za proveru sluha beba uručen KC Niš

Izvor: RTS, 06.Mar.2016, 01:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Aparat za proveru sluha beba uručen KC Niš

Odeljenju neonatologije Klinike za ginekologiju i akušerstvo KC Niš uručen je prvi aparat za rano otkrivanje oštećenja sluha kod novorodenčadi, saopštilo je Ministarstvo zdravlja.
U akciji Blic fondacije "Srce za decu", pod pokroviteljstvom Ministarstva zdravlja i uz medijsko partnerstvo Radio-televizije Srbije, pomoć u prikupljanju sredstava za kupovinu aparata obezbedila je avio-kompanija "Er Srbija".
>> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << />
Direktoru KC Niš dr Zoranu Radovanoviću donaciju su uručili ministar zdravlja Zlatibor Lončar, generalni direktor "Er Srbije" Dane Kondić i upravnica Blic fondacije Jelena Drakulić Petrović.
Ministar Lončar je istakao da slične akcije pružaju nemerljiv doprinos i zahvalio fondaciji i kompaniji "Er Srbija", koja je obezbedila prvu donaciju.
Generalni direktor "Er Srbije" Dane Kondić naveo je da je dužnost kompanije da pruži doprinos zajednici u kojoj posluje i da plodove poslovnih uspeha podeli onima kojima je to potrebno.
"Posebno smo ponosni što učešećem možemo da pomognemo najmlađima da se što pre izbore sa izazovom, pravilno razvijaju i ostvare svoje potencijale", rekao je Kondić i pozvao i druge komapnije da se uključe.
Opremanjem svih porodilišta aparatima za rano otkrivanje problema sa sluhom kod novorođenčadi Srbija će se pridružiti zemljama koje već sprovode rani skrininig sluha.
Lekari će biti u mogućnosti da već u prvih nekoliko dana po rođenju deteta utvrde postoji li bilo kakav problem sa sluhom i na vreme organizuju adekvatnu terapiju.
U Srbiji se godišnje rodi više od 60.000 beba, a statistike pokazuju da se trajna nagluvost i gluvoća na uzorku od 1.000 novorođenih beba pojavljuje kod troje do petoro dece.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

SRCE ZA DECU Ispovest Novosađanke: Bila sam u šoku kad sam saznala da moj sin ne čuje

Izvor: Blic, 06.Mar.2016

Da je postojao aparat za rano otkrivanje oštećenja sluha, Marko bi progovorio kada i njegovi vršnjaci, a ne tek sa četiri godine - priča Jelena Kovač, majka osmogodišnjeg dečaka koji je rođen sa stoprocentnim oštećenjem sluha...Lekari su otkrili da Marko ne čuje tek kad je napunio 16 meseci...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.