AI: Sad obezbedite pravdu za žrtve

Izvor: B92, 03.Feb.2015, 17:09   (ažurirano 02.Apr.2020.)

AI: Sad obezbedite pravdu za žrtve

Organizacija Amnesti internešnel poziva, posle presude MSP, Srbiju i Hrvatsku da istraže sve slučajeve osumnjičenih za ratne zločine i obezbede pravdu za žrtve.

"Činjenica da sud ni zajednu stranu nije uspeo da ustanovi nameru da počini genocid, ne menja činjenicu, kao što je Sud i sam priznao, da su pojedinci obeju strana počinili zločine protiv čovečnosti i ratne zločine", rekao je Džon Dalhuisen, direktor AI za Evropu i centralnu Aziju.

"Srbija i Hrvatska >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << sada moraju da koncentrišu napore na to da utvrde odgovornost za zločine protiv čovečnosti i ratne zločine, kao i da obezbede obeštećenje za žrtve, na nacionalnom nivou", navedeno je u saopštenju AI.

"U obema zemljama je utvrđivanje odgovornosti za te zločine bilo sporo i pristrasno. S obzirom da se konačne presude u Hagu privode kraju, i Hrvatska i Srbija moraju da pojačaju napore da obezbede pravdu, istinu i obeštećenje za sve žrtve", piše u saopštenju.

Amnesti internešnel ističe da su se i u Srbiji i u Hrvatskoj žrtve seksualnog nasilja posebno borile za pravdu i obeštećenje.

"To mora da bude prioritet", navodi organizacija sa sedištem u Londonu.

Amnesti, takođe, naziva "skandalom" to što, 20 godina posle sukoba, pitanje nestalih osoba još nije rešeno.

"I Srbija i Hrvatska moraju hitno da deluju kako bi obezbedile pravdu za one koji su tako dugo bili ignorisani", zaključuje se u saopštenju.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Amnesti internešnal traži istragu i srpskih i hrvatskih zločina

Izvor: Blic, 03.Feb.2015

Međunarodna organizacija Amnesti internešnal (Amnesty International - AI) saopštila je da Srbija i Hrvatska, pošto je Sud pravde u Hagu odbacio njihove međusobne tužbe za genocid, moraju da istraže sve osumnjičene za ratne zločine i obezbede pravdu za žrtve...Amnesti navodi da prioritet treba...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.