Hristos Vaskrse: Uskršnja liturgija obeležila početak Vaskrsa

Izvor: Blic, 20.Apr.2014, 02:08   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Hristos Vaskrse: Uskršnja liturgija obeležila početak Vaskrsa

Povodom najradosnijeg hrišćanskog praznika u ponoć je počela Vaskšnja liturgija u Hramu Svetog Save, koju je služio episkop remezijanski Andrej.

Ovom liturgijom oglašava se početak Vaskrsa. Zvona za Dane žalosti, Velikog petka i Velike subote nisu zvonila i vernici su dane obeležavali u molitvi i tišini

Prva molitva služila se pred zatvorenim vratima hrama Svetog Save koja su se otvorila >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << tačno u ponoć kada su se, posle dana žalosti, prvi put oglasila prva zvona.

Vernici su se u velikom broju okupili u Hramu kako bi prisustvovali liturgiji.

Ove godine svi Hrišćani sveta, njih više od 2 milijarde proslavljaju Vaskrs istog dana.

Vaskršnje slavlje je za vernike kraj Velikog posta, a prvi mrsni zalogaji su vaskršnja jaja koja, se prema drevnom običaju, farbaju u crveno kao simbol prolivene krvi Hristove. Prvo obojeno jaje, ostavlja se na stranu do idućeg Vaskrsa i zove “čuvarkuća”.

Inače, prema odlukama Nikejskog sabora koje do danas poštuju sve pravoslavne crkve, Vaskrs treba slaviti u prvoj nedelji punog meseca posle prolećne ravnodnevnice, ali obavezno posle jevrejske Pashe.

Najčitanije SADA:
Pogledaj vesti o: Uskrs

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

Hristos Vaskrse: Uskršnja liturgija obeležila početak Uskrsa

Izvor: Blic, 20.Apr.2014

Povodom najradosnijeg hrišćanskog praznika u ponoć je počela Vaskšnja liturgija u Hramu Svetog Save, koju je služio episkop remezijanski Andrej. ..Ovom liturgijom oglašava se početak Vaskrsa. Zvona za Dane žalosti, Velikog petka i Velike subote nisu zvonila i vernici su dane obeležavali u molitvi...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.