Davutoglu: Oteti turski građani vraćeni u Tursku

Izvor: Blic, 20.Sep.2014, 10:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Davutoglu: Oteti turski građani vraćeni u Tursku

Premijer Turske Ahmet Davutoglu izjavio je danas da je 49 talaca, koje su oteli pripadnici Islamske države (IS) u Iraku u junu, turska obaveštajna služba bezbedno vratilla u Tursku.

Davutoglu je naveo da su taoci dovedeni u grad Sanliurfu na jugu Turske i da će se on vratiti iz Azerbejdžna, gde se nalazi u zvaničnoj poseti, da bi se sastao sa njima, preneo je Rojters.

- Danas u 5.00 sati doveli smo naše gradjane koji su bili zatočeni u Iraku u našu zemlju. Od >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << srca se zahvaljajuem porodicama koje su zadržale dostojanstvo - napisao je Davutoglu na svom profilu na Tviteru.

Davutoglu je, takođe, zahvalio turskoj obaveštajnoj službi i zavničniku Ministarsva inostarnih poslova Turske na pomoći.

Taoci, među kojima su bile turske diplomate, vojnici i deca oteti su truskom konzulatu u junu u Moslulu, na severu Iraka.

Turska je zbog svojih otetih gradjana odbila da pruži otvorenu podršku SAD u borbi sa islamistima, pripadnicima IS.

Prilikom posete Ankari američki državni sekretar Džon Keri je izvršio pritisak na šefa turske diplomatije Mevluta Čavušoglua da ojača granice da ih ne bi prelazili borci IS, i prekine finansijske tokove toj organizaciji.

Turska se nalazi na liniji fronta IS prema Iraku i njihovom utočištu Siriji, i već je pružala pomoć izbeglicama, kao i suzbila sumnjivi šverc u obe zemlje.
Pogledaj vesti o: Twiter

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

Kurtulmus: U Tursku došlo 45.000 sirijskih Kurda

Izvor: Blic, 20.Sep.2014

Zamenik premijera Turske Numan Kurtulmus izjavio je danas da je 45.000 sirijskih Kurda prešlo granicu i došlo u Tursku tokom jučerašnjeg dana bežeći od pripadnika terorističke Islamske države (IS) nakon što je Ankara otvorila više graničnih prelaza sa Sirijom...- Oko 45.000 sirijskih Kurda...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.