Australijanci se zbog ovog upozorenja plaše da uđu i u plićak

Izvor: Blic, 17.Apr.2014, 00:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Australijanci se zbog ovog upozorenja plaše da uđu i u plićak

Ogromna ženka velike bele ajkule, duga skoro pet metara, kojoj je prošlog meseca kod Olbanija u SAD stavljen radio-odašiljač, sada, prema signalu koji naučnici primaju, krstari u blizini popularnih australijskih plaža, najverovatnije privučena strvinom kitovog mladunčeta. Neke od plaža su zatvorene, a kupači se redovno upozoravaju na njeno kretanje, između ostalog i preko Tvitera, na kom se stalno apdejtuju podaci o tome gde >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << se trenutno nalazi. Naučnici obeležavaju "Jovanku Ajkularku" odašiljačem, dok spava izvrnuta na leđa

Ovo ogromno čudovište, kome su od milja nadenuli nadimak “Jovanka Ajkularka”, (Joan of Shark) po uzoru na Jovanku Orleanku, naučnici su uspeli da sputaju i izvrnu na leđa u vodama u blizini Olbanija u SAD.

To je položaj u kom se ajkule potpuno umire i “uspavaju”, i tom prilikom je na njeno telo stavljen odašiljač. Na snimku kojim je ova akcija ovekovečena vidi se da su naučnici tek malo veći od ajkulinih ogromnih peraja.

Čila i vesela, krstari duž australijske obale

Čim je vraćena u normalan položaj Jovanka, se, međutim, probudila, i otad veselo krstari američkim i australijskim vodama, o čemu svedoče i signali koje naučnici beleže.

Zbog čestih napada ajkula, od kojih su neki imali i ozbiljnih posledica, australijska Obalska straža razradila je veoma detaljan sistem obveštavanja i upozoravanja plaža, ronilaca i kupača, koji ima za cilj da se ovakvi incidenti svedu na najmanju meru.

Jedan od njegovih elementa predstavlja i redovno obaveštavanje preko Tvitera o svakom poznatom, uočenom, ili registrovanom kretanju ajkula.

Video> Ribari u borbi sa dve tigar ajkule:

Najčitanije SADA:

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

Australijanci-se-zbog-ovog-upozorenja-plase-da-udju-i-u-plicak

Izvor: medio.rs, 17.Apr.2014

Ogromna ženka velike bele ajkule, duga skoro pet metara, kojoj je prošlog meseca kod Olbanija u SAD stavljen radio-odašiljač, sada, prema signalu koji naučnici primaju, krstari u blizini popularnih australijskih plaža, najverovatnije privučena strvinom kitovog mladunčeta. Neke od plaža su zatvorene,...

Nastavak na medio.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.