Na Banstolu održan parastos žrtvama Oluje

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 04.Avg.2018, 06:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Na Banstolu održan parastos žrtvama "Oluje"

U crkvi Blage Marije na Banstolu, održan je pomen žrtvama Oluje i Bljeska. Uz prisustvo stanovnika Banstola, mahom Srba sa područja Hrvatske i Bosne koji su 1995. pristigli u Srbiju posredstvom ratnih dešavanja, služena je i prva liturgija u pomenutoj crkvi koja je još uvek u izgradnji.

Liturgiju u pomen žrtvama Bljeska i Oluje je služio Vladika Sremski Vasilije uz sasluženje sveštenstva SPC. Liturgiji i pomenu prisustvovalo je oko 100ak meštana Banstola koji su tokom >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << 1995 naselili taj deo Srema.

Na Banstolu danas živi oko 3500 Srba iz Hrvatske i Bosne,među njima je i Jovana Hrvačević koja je kao dete izbegla iz Knina.

Ovom događaju prisustvovali su predstavnici ambasade Rusije u Srbiji kao i druge zvanice Crkva Blage Marije koja je u izgradnji ulazi u svoju završnicu i jedina je pravoslavna crkva posvećena žrtvama Bljeska i Oluje. Jedan zid crkve je planiran da na njemu budu ispisana imena svih poginulih tokom pomenutih ratnih dešavanja dok će 4. avgust kao dan secanja na žrtve egzodusa Srba tokom 90ih biti obeležavan i narednih godina upravo na ovom mestu.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.