Rusi daju 30 miliona evra za oslikavanje Hrama Svetog Save!

Izvor: Telegraf.rs, 07.Okt.2014, 08:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rusi daju 30 miliona evra za oslikavanje Hrama Svetog Save!

Detalji o poslednjoj fazi završetka hrama Svetog Save dogovoreni su juče u Moskvi na završnom zasedanju konkursne komisije na kom su prisustvovali šef diplomatije Ivica Dačić i mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije

Unutrašnjost Hrama Svetog Save, oko 17.000 kvadratnih metara, biće prekrivena najfinijim mozaikom >> Pročitaj celu vest na sajtu Telegraf.rs << u srpsko-vizantijskom stilu koji će izraditi renomirani ruski mozaičari. Vrednost radova biće veća od 30 miliona evra, što će donirati ruska vlada po nalogu predsednika Vladimira Putina.

Kako pišu “Novosti”, radovima na nutrašnjoj dekoraciji hrama rukovodiće Nikolaj Muhin, a biće završeni do 2022. godine. Detalji o poslednjoj fazi završetka hrama dogovoreni su juče u Moskvi na završnom zasedanju konkursne komisije na kom su prisustvovali šef diplomatije Ivica Dačić i mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije.

Ruski mozaičari poznati su po brilijantnoj obnovi Hrama Hrista Spasitelja u Moskvi, a pomagaće im kolege iz Belorusije.

Foto: Tanjug/Nemanja Jovanović

- Više od 15.000 kvadratnah metara biće u mozaiku, na čijem će  postavljanju svakodnevno raditi oko 300 umetnika – izjavio je Dačić.

On je rekao da će radovi trajati osam godina sa “rezervom” od najviše godinu-dve.

- Pre nego što počnu radovi na Vračaru, ruski beloruski umetnici obići će crkve i manastire širom Srbije i Crne Gore, kako bi dobro upoznali stil kojim su oslikani naši hramovi. To će im biti dragoceno u izboru stila kojim će biti uređena unutrašnjost Svetogorske crkve u Beogradu – rekao je mitropolit Amfilohije.

(Telegraf.rs)

Nastavak na Telegraf.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Telegraf.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Telegraf.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.