U Hrvatskoj večeras sklopljen prvi gej brak

Izvor: 24sata, 06.Sep.2014, 01:34   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U Hrvatskoj večeras sklopljen prvi gej brak

U Zagrebu je večeras sklopljen prvi gej brak u Hrvatskoj, odnosno životno partnerstvo, objavilo je udruženje Zagreb prajd.

- Srećno i sve najbolje dvojici mladoženja od Zagreb prajda - objavljeno je na Fejsbuk stranici udruženja.

Čestitka je objavljena i na Tviter profilu Zagreb prajda uz fotografiju izvoda iz registra životnog partnerstva i napomenu da je "u Hrvatskoj večeras stvorana istorija".

Detalji venčanja nisu poznati, osim što su >> Pročitaj celu vest na sajtu 24sata << iz udruženja objavili da je ministar uprave Arsen Bauk mladoženjama poklonio kravate. Mediji su ranije pisali da će prvi u registrovano životno partnerstvo, koje se kao i brak sklapa kod matičara, stupiti dvojica muškaraca s područja Zagreba.

Sabor Hrvatske doneo je sredinom jula Zakon o životnom partnerstvu koji gej parovima omogućava sklapanje životnog partnerstva i druga prava koja uživaju i heteroseksualne zajednice, osim usvajanje dece.

U decembru prošle godine u Hrvatskoj je održan referendum na kojem je većina izašlih birača odlučila da se u Ustav unese definicija braka kao zajednica muškarca i žene.

Referendum je raspisan na osnovu oko 750.000 potpisa koje je prikupila

izrazito konzervativna građanska inicijativa "U ime obitelji", uz podršku Katoličke crkve u Hrvatskoj i desno orjentisanih političkih stranaka.

Oni su na taj način želeli unapred da onemoguće izjednačavanje prava homoseksualnih i heteroseksualnih zajednica.

Prethodno je vladajuća koalicija levog centra najavila donošenje zakona o partnerstvu, što je Socijaldemokratska partija obećala u predizbornoj kampanji.
Pogledaj vesti o: Parada ponosa

Nastavak na 24sata...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Zagreb: Sklopljen prvi gay brak

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 06.Sep.2014

Na zvaničnoj Facebook stranici Zagreb pride je objavio da je u petak navečer u Zagrebu sklopljeno prvo životno partnerstvo. "Sretno i sve najbolje dvojici mladoženja od Zagreb Pridea!", poručili su. Na Twitter profilu objavili su i fotografiju prvog partnerskog lista uz objavu: "U Hrvatskoj je večeras...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta 24sata. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta 24sata. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.