Tramp: Ako ne dobijem nominaciju, neredi

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 16.Mar.2016, 10:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tramp: Ako ne dobijem nominaciju, neredi

Favorit za republikanskog predsedničkog kandidata u SAD Donald Tramp izrazio je danas uverenje da će imati dovoljno delegata da bi mogao da dobije stranačku nominaciju, upozorivši na moguće nerede ukoliko mu republikanska predsednička nominacija bude uskraćena.

"Mislim da ne možete da kažete da se to (nominacija) ne dobija automatski. Mislim da ćete imati nerede...Jer ja predstavljam milione ljudi", rekao >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << je Tramp CNN-u, a prenosi Rojters.

U SAD je tokom Superutorka 2, novog kruga unutarstranačkih izbora predsedničkih kandidata u šest saveznih država, Tramp kod republikanaca pobedio u tri države.

Iako je dosad uspeo da prikupi najveći broj delegata pred republikansku konvenciju, koja se održava u julu i na kojoj će biti proglašen kandidat te stranke na izborima za predsednika SAD, Tramp je osvojio samo 46 odsto od ukupnog broja delegata koji su do sada bili u igri.

Ako tako nastavi, možda neće uspeti da osigura nominaciju, što znači da će na samoj konvenciji imati protivkandidata, pa će njen ishod biti do kraja neizvestan, naveo je AP.

Donald Tramp i Hilari Klinton ojačali su svoje pozicije favorita u trci za stranačke nominacije za predsednika SAD, posle značajnih pobeda na stranačkim izborima koji su u utorak održani u pet država.

Tramp je osvojio najviše glasova delegata u tri države, Floridi, Ilinoisu i Severnoj Karolini, dok je guverner Ohaja Džon Kejsik u svojoj matičnoj državi ostvario prvu pobedu i time povećao svoje šanse za izbore na republikanskoj konvenciji.

Senator Marko Rubio je izgubio u svojoj državi, posle čega je rekao da se povlači iz izborne trke.

Jučerašnji izbori su se smatrali ključni momentom na republikanskim izborima, pošto su prvi put održani u Floridi i Ohaju gde pobednik dobija sve delegate bez obzira na broj osvojenih glasova. Tramp je značajnom pobedom u Floridi dobio 99 delegatskih glasova.

Tramp je do sada osvojio 46 odsto delegata i sada ima ukupno 621 glas delegata, Kruz 396, a Kejsik 138. Za nominaciju je potrebna podrška 1.237 delegata.

Kandidatkinja Demokratske stranke za predsedničku nominaciju Hilari Klinton pobedila je u četiri države, u Floridi, Ohaju, Ilinoisu i Severnoj Karolini, čime je zadala jak udarac Berniju Sandersu, koji se nadao da će pobediti u Ohaju i Ilinoisu.

Klintonova je jučerašnjim pobedima povećala svoje šanse da bude prva žena u američkoj istoriji koja je osvojila stranačku nominaciju.

Na dosadašnjim izborima Klintonova je osvojila 1.561 delegata, a Sanders 800. Za predsedničku nominaciju potrebno je 2.383 delegatskih glasova.

Izbori u Misuriju su bili tesni i među republikanskim i među demokratskim kandidatima pa se još ne zna pobednik.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Koplja će ukrstiti Tramp i Hilari

Izvor: Vesti-online.com, 17.Mar.2016, 08:30

Republikanski milijarder Donald Tramp i favorit demokrata Hilari Klinton imali su još jedno sjajno veče na unutarstranačkim izborima u nekoliko saveznih država. Tramp je ubedljiv bio na Floridi, u Severnoj Karolini, Ilinoisu i Misuriju, a izgubio je jedino u Ohaju gde je pobednik aktuelni guverner...

Nastavak na Vesti-online.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.