Strava i užas u porti Crkve Svetog Nikole: Polomljeno više od 30 pravoslavnih grobova (FOTO)

Izvor: Telegraf.rs, 11.Jul.2017, 12:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Strava i užas u porti Crkve Svetog Nikole: Polomljeno više od 30 pravoslavnih grobova (FOTO)

Žitelji sela Ljuboten na Skopskoj Crnoj Gori sinoć su zanemeli od šoka kada su u porti seoske crkve Sv. Nikola, koja je pod zaštitom Ministarstva kulture kao kulturno nasleđe, ugledali polomljeno preko 30 pravoslavnih grobova.

Policija je izvršila uviđaj i napravila zapisnik, ali se još ne zna ko je počinio ovaj grozomoran čin, koji će sigurno uticati na međunacionalne i međuverske odnose u ovom delu Skopske Crne Gore.

Printskin: TV Sitel

Selo Ljuboten, >> Pročitaj celu vest na sajtu Telegraf.rs << nadomak Skoplja, makedonskoj javnosti postalo je poznato za vreme vojnog konflikta između makedonskih bezbednosnih snaga i alabanske paravojske 2001. godine.

Printskin: TV Sitel

Tada je, 10. avgusta, kod mesta Ljubotenski Bačila poginulo osam pripadnika makedonske vojske. Dva dana kasnije usledila je akcija makedonskih bezbednosnih snaga protiv pripadnika albanske paravojne Oslobodilačke nacionalne armije, kada je poginulo deset civila Albanaca. Zbog tih događaja, Haški tribunal je na 12 godina zatvora osudio Johana Tarčulovskog, šefa obezbeđenja tadašnjeg predsednika Makedonije Borisa Trajkovskog zbog “kršenje zakona i običaja ratovanja”.

Printskin: TV Sitel

Od tada Makedonci i Albanci, bez većih incidenata, u selu žive jedni pored drugih, ali se ne druže, niti kontaktiraju. Ipak, Makedonci strahuju da u bliskoj budućnosti selo može postati samo Albansko, jer su Makedonci nakon konflika 2001. godine počeli masovno da napuštaju selo. Od 200 Makedonaca, sada ih je u selu ostalo 50-tak, nasuprot 3.000 Albanaca, koji su Ljuboten počeli da naseljavaju u 19. veku.

Printskin: TV Sitel

I u prošlosti se nisu baš mnogo družili, ali su, kada je bilo potrebe, jedni drugima pomagali. Postojao nekakav suživot. Danas toga više nema. Makedonci uče u obližnjem selu Ljubanci, a Albanci u osnovnoj školi u Ljubotenu. Deca nikada nisu učila zajedno, a imaju i zasebne ambulante. Da bi iz sela sa Skopske Crne Gore sišli u grad, Makedonci koriste put preko sela Ljubanci, pa odatle idu u Skoplje, a Albanci idu preko Ljubotenskog Puta koji vodi do naselja Butel, i tako stižu u grad.

Printskin: TV Sitel

(D.J.)


Pogledaj vesti o: Slava Sveti Nikola

Nastavak na Telegraf.rs...






Povezane vesti

U blizini Skoplja oskrnavljeno tridesetak pravoslavnih grobova

Izvor: Nezavisne Novine, 11.Jul.2017

SKOPLJE - Na pravoslavnom groblju u selu Ljubotenu kod Skoplja oskrnavljeno je tridesetak grobova...Groblje se nalazi u dvorištu crkve Svetog Nikole, koja je pod zaštitom makedonskog Ministarstva kulture...Pripadnici policije danas su gotovo tri sata vršili uviđaj, javili su skopski mediji, koji...

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Telegraf.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Telegraf.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.