Ponovo pozivi na proteste u petak zbog hapšenja u Makedoniji

Izvor: Blic, 10.Maj.2012, 01:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ponovo pozivi na proteste u petak zbog hapšenja u Makedoniji

Drugi put za nedelju dana putem društvene mreže Fejsbuk i preko internet portala ponovo su upućeni pozivi na proteste povodom hapšenja zbog petostrukog ubistva koje se dogodilo 12. aprila nedaleko od Skoplja. Zbog petrostrukog ubistva uhapšena je grupa radikalnih islamista

Pozivi su upućeni Albancima i pripadnicima muslimanske verske zajednice da nakon molitve u petak u Skoplju, Kičevu, Gostivaru i Tetovu održe >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << proteste.

Neimenovani organizatori pozivaju na proteste zbog toga što je makedonska policija, kako je rečeno, saopštila da je petostruko ubistvo počinila "teroristička grupa radikalnih islamista".

Prošlog petka više od 1.000 ljudi protestovalo je ispred Osnovnog suda u Skoplju i ispred zgrade vlade Makedonije u znak protesta zbog hapšenja tokom policijske akcije "Monstrum".

Protest je počeo ispred Jaja Pašine džamije nakon molitve i nastavljen je kod zgrade suda. Okupljeni su uzvikivali parole "Alahu akbar!", "Ubice! Ubice!" i "UČK!", a skup je završen bez incidenata.

Postoje najave da će se protesti najavljeni za naredni petak održati i ispred sedišta Demokratske Unije za integracije u tetovskom selu Mala Rečica.

Istovremeno, upućen je i poziv na kontra-proteste. Taj protest je u prvo vreme trebalo da se održi takođe nakon tradicionalne molitve muslimanskih vernika petkom, ali je kasnije pomeren za subotu posle podne.

Kontra-protest se održava pod sloganom "Protest protiv islamskog radikalizma". Učesnici su pozvani da ne izazivaju incidente.

Za sada nijedna politička partija Albanaca u Makedoniji, niti predstavnici islamske verske zajednice nisu komentarisali najavu protesta.

Dosadašnja istraga

Makedonska policija je početkom meseca podnela krivične prijave protiv pet osoba osumnjičenih da su na direktan i indirektan način učestvovale u petostrukom ubistvu. Dosadašnja istraga je utvrdila da su tri osobe 12. aprila oko 20 sati sa oružjem, dve puške i jednom mašinkom, ubile pet mladića i da su zatim pobegli sa mesta zločina, dok su im još dve osobe pomogle da pređu granicu i odu na Kosovo.

Tužilaštvo je juče saopštilo da je policija uhapsila još jednu osobu koja je kako se navodi pružala logističku pomoć počiniocima zločina. U saopštenju se navodi da je u toku istrage ta osoba rekla da će sarađivati sa istražnim organima i da je spremna da bude zaštićeni svedok. Kasnije se međutim predomislila, pa je policija uhapsila i protiv nje podigla krivičnu prijavu za pomaganje terorizma.

Povezane vesti: Portal na albanskom poziva na protest u Skoplju MUP Makedonije demantovao da ima DNK počinioca petostrukog ubistva Skopska televizija rekonstruisala ubistvo petorice kod sela Smiljkovci Policija u Makedoniji proverava snimke sigurnosnih kamera Makedonski premijer: Neću smeniti ministarku policije

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Albanci najavili krvavo proleće

Izvor: Vesti-online.com, 10.Maj.2012

Albanci u Makedoniji najavili su za sutra masovnije proteste širom zemlje u znak podrške uhapšenim radikalnim islamistima optuženim za ubistvo pet Makedonaca kod Smiljkovskog jezera. Demonstranti će se, kao i prošlog petka u Skoplju, nakon molitve okupiti ispred džamija, a potom protestovati ispred...

Nastavak na Vesti-online.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.