Opozicija u Bahreinu: Ostavka vlade preduslov za dijalog

Izvor: Blic, 20.Feb.2011, 18:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Opozicija u Bahreinu: Ostavka vlade preduslov za dijalog

MANAMA - Opozicioni lideri u Bahreinu zatražili su ostavku vlade i povlačenje vojske sa ulica Maname, kao uslov da prihvate poziv za dijalog sa vlastima. Oni su juče odbili poziv na dijalog koji je svim strankama uputio kralj Hamad bin Isa al Kalifa da bi se okončali nemiri u ovoj ostrvskoj državi u Persijskom zalivu.

Opozicionari se sastaju danas, skoro nedelju dana od početka antivladinih protesta u toj zemlji, kako bi razgovarali o strategiji dijaloga s vlastima. Uoči >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << sastanka pozvali su stanovnike Bahreina na generalni štrajk kako bi se povećao pritisak na vlasti.

Nekoliko stotina demonstranata provelo je noć na glavnom trgu Bisera u Manami. Oni su zauzeli trg pošto se vojska, po naređenju prestolonaslednika i zamenika glavnokomandujućeg oružanih snaga Salmana bin Hamada Al Kalife, povukla s tog mesta.

Demonstranti od sunitske kraljevske porodice traže da veća prava dobiju većinski šiiti, koji se već dugo žale da su izuzeti iz procesa donošenja odluka u toj najmanjoj arapskoj državi. Šiiti čine oko 70 odsto stanovništva Bahreina.

Pored ostavke vlade, demonstranti traže i da se oslobode svi politički zatvorenici i ispitaju uzroci smrti šestorice demonstranata koji su, kako tvrde, ubijeni tokom antivladinih protesta.

Nemiri između vlasti i opozicije nastavljeni su i u Libiji, Jemenu i Džibutiju. Protesti su se proširili i na Mauritaniju i Alžir, dve zemlje Magreba odakle su počele demonstracije koje su s vlasti proterale tuniskog predsednika Zina El Abidina Bena Alija, 14. januara, i egipatskog predsednika Hosnija Mubaraka 11. februara.

Povezane vesti: Vojska se povlači sa ulica Bahreina Krvoproliće na demonstracijama u Bahreinu Konačna meta je Teheran Jemen: U sukobu pristalica i protivnika vlade 40 ljudi povređeno Obama: Vlasti na Bliskom istoku da se uzdrže od nasilja

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Klinton: Bahreinu neophodne hitne reforme

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 20.Feb.2011

Vlasti u Bahreinu moraju odmah provesti političke reforme, rekla je američki državni sekretar Hilari Klinton. "Bahrein je krenuo sa nekim reformama i mi želimo da se nastavi sa njihovim provođenjem što je pre moguće", rekla je ona u intervjuu za televizijsku mrežu Ej-Bi-Si. Ona je dodala...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Grupa u Bahreinu želi odlazak monarhije

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 21.Feb.2011, 13:16

Grupa demonstranata u Bahreinu traži odlazak vladajuće monarhije, kao deo zahteva koje treba ispuniti da bi se prekinuli višednevni protesti u ovoj maloj kraljevini u Persijskom zalivu. Saopštenje je danas izdala grupa koja sebe naziva "Mladi 14. februara", datumu kada su počele demonstracije...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.