Klintonova preuzela odgovornost

Izvor: B92, 23.Jan.2013, 17:23   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Klintonova preuzela odgovornost

Vašington -- Državna sekretarka SAD Hilari Klinton preuzela je odgovornost pred Kongresom za pogibiju američkog ambasadora Krisa Stivensa u Bengaziju u septembru 2012.

Ona je dodala da niko ne želi više od nje da se cela stvar do kraja razjasni.

Klintonova je u svedočenju, koje još traje, detaljno počela da opisuje ponašanje i akcije koje je Stejt department preuzeo tokom večeri i noći kada su islamski >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << ekstremisti upali i američki konzulat u Bengaziju i ubili ambasadora Stivensa i još trojicu službenika ambasade.

"Preuzimam odgovornost i niko ne želi više od mene da se cela stvar do kraja razjasni. Odlučna sam da Stejt department i našu državu ostavim bezbednijom, jačom i sigurnijom", kazala je državna sekretarka SAD.

Ona je potvrdila da se radilo o terorističkom napadu, ali da se u prvom trenutku nije znalo ko su napadači i koji je bio njihov motiv.

Upravo je ta odrednica da li je u pitanju teroristički napad koštala funkcije državnog sekretara ambasadorku Amerike u UN Suzan Rajs, jer je ona u prvom trenutku nakon napada rekla da nije u pitanju terorizam, već spontani napad libijskih demonstranata.

Jedan od kongresmena je danas državnu sekretarku pitao da li je istina da su neki od napadača iz Bengazija učestvovali u otmici stranih radnika u Alžiru, kako pišu američki mediji, na šta je ona odgovorila da još nema takve potvrde, ali da su predstavnici SAD na mestu zbivanja i da sve istražuju.

Klintonova bi u narednih nekoliko dana trebalo da napusti mesto šefa diplomatije SAD, što je i pre napada u Bengaziju bilo najavljeno. Nju će zameniti na toj funkciji senator iz Masačusetsa i bivši demokratski predsednički kandidat Džon Keri.

Jedan od senatskih komiteta je ranije doneo zaključak da je Stejt department na slučaju Bengazi napravio bolne greške držeći otvorenim konzulat u tom gradu i pored nedostatka adekvatnih bezbednosnih mera i pretnji koje su stizale u nedeljama koje su prethodile napadu.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Klontonova preuzela odgovornost

Izvor: Akter, 23.Jan.2013

Državna sekretarka SAD Hilari Klinton preuzela je odgovornost pred Kongresom za pogibiju američkog ambasadora Krisa Stivensa u Bengaziju

Nastavak na Akter...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.