Izvor: Magyar Szó, 19.Dec.2014, 09:58   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Žene ne tuku

Prošle godine je pokrenut program u socijalnim centrima za individualno, odnosno kolektivno lečenje osoba koje su počinile nasilje u porodici u Novom Sadu i, u isto vreme, u Subotici. Možda se čini mali broj osoba koje su učestvovale u programu, ali rezultati govore sami za sebe. A ako se uspeju rešiti problemi samo jedne jedine porodice, već je bilo vredno truda.

Terapija od šest meseci je u Subotici završena u novembru. U programu je učestvovalo deset osoba, od kojih je devet >> Pročitaj celu vest na sajtu Magyar Szó << uspešno završilo terapiju, tokom koje nisu vršili nasilje nad svojim partnerima, odnosno decom. Tri i šest meseci nakon terapije će se kontrolisati u kojoj je meri program bio uspešan.

Psiholog subotičkog Centra za socijalni rad, Nada Vereš, je izjavila da imaju veoma dobre odnose sa subotičkim tužilaštvom. Tužilaštvo je Centru predložilo šest nasilnika za učešće u terapiji, dok je služba za zaštitu maloletnika uputila na lečenje dva muškarca. Još dva muškarca su samostalno spoznala da im je potreban razgovor i sami su se javili na terapiju. Od njih desetorice, petorica su bili pogodni za grupnu terapiju, dok je ostalima više odgovarala individualna terapija. Ukupno je održano 44 susreta, od kojih je u 12 slučajeva i žrtva nasilja bila prisutna. Razgovaralo se o osam različitih tema. „Bilo je reči o alternativama nasilja, o tome kako se gnev može držati u okvirima, kako se može hladne glave izabrati drugo rešenje. Razgovarali smo o izražavanju emocija, o bliskosti, o ljubavi, o razlozima zbog kojih postaju nasilni u stresnim situacijama“, kaže psiholog.

Stručnjaci koji su vodili terapiju kažu da je najteže bilo stići do tačke da nasilnici priznaju da su učinili krivično delo.

Terapija za sprečavanje nasilja u porodici se već skoro jednu deceniju koristi u Rijeci, dok se u Kragujevcu i Nišu ovakve seanse održavaju od 2011. godine. U Kragujevcu je interesovanje toliko da zainteresovani moraju čekati da dođu na red.

Direktor novosadskog Centra za socijalni rad je istakao da je tokom vojvođanske implementacije programa bilo dosta nesporazuma o ciljevima terapije; mnogi su prebacivali da se troše pare na nasilnike dok bi ovaj program zapravo trebao zaštititi žene od daljeg nasilja.

Psiholog novosadskog centra, Slavica Damović Zdravković, je rekla da su u Novom Sadu četiri polaznika završila program pre tri meseca, a od tada nijedan od njih nije bio nasilan prema članovima svoje porodice.

Psiholog subotičkog Centra za socijalni rad, predvodnik grupnih terapija i individualnih lečenja, Boris Telečki, ističe da su učesnici najviše uticali jedni na druge. „Početak je bio težak, dugo je trajalo dok učesnici terapije nisu uvideli da su zaista počinili nasilje i da za to moraju preuzeti odgovornost. Vremenom je došlo do promena, kada su počeli shvatati svoje emocije, uvideli su da osim nasilja postoje i druge metode. Najveći je uspeh bio kada je jedan učesnik programa, koji je više puta počinio nasilje nad članovima svoje porodice, na kraju terapije stupio u kontakt sa svojom bivšom suprugom i sa svojom decom sa kojima tri godine nije razgovarao. Uspeli su razgovarati bez ikakvih tenzija i nasilja“, naglašava Telečki.
Pogledaj vesti o: Subotica

Nastavak na Magyar Szó...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Magyar Szó. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Magyar Szó. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.