Vojvođanski Crnogorci razočarani odlukom matice

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 26.Jul.2014, 20:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vojvođanski Crnogorci razočarani odlukom matice

Sa sastanka održanog u Vrbasu, predstavnici 12 udruženja Crnogoraca koji žive u Srbiji, iz Subotice, Kule, Malog Iđoša, Vrbasa, Novog Sada, Beograda, Crvenke, Kruščića, Zmajeva i Niša, poručili su da su odluku Vlade Crne Gore da Konzulat Republike Crne Gore otvori u Sremskim Karlovcima primili sa razočaranjem i nedoumicom koja je to poruka, politička i simbolička koju Vlada upućuje crnogorskoj zajednici u Vojvodini.

"U danima kada je Republika Srbija dozvolila otpočinjanje >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << upisa u zvaničan poseban birački spisak, kada smo korak od izbora za Nacionalni savjet što predstavlja istorijski događaj za crnogorsku dijasporu, Vlada Crne Gore odlučuje da otvori Konzulat u sredini u kojoj živi 41 pripadnik crnogorske zajednice i koja ni na koji asocijativni način nije u vezi sa njom. Javnost treba da zna da smo prilikom posjete gospodina Lukšića Srbiji, na dan predaje 2.000 potpisa za formiranje Nacionalnog savjeta, njemu i Vladi uputili pisani obrazloženi prijedlog da se crnogorski Konzulat otvori u Vrbasu potpisan od strane Udruženja učesnica tog procesa", kaže se u saopštenju izdatom nakon sastanka.

Dodaje se da je već decenijama Opština Vrbas mesto najgušće naseljenosti pripadnika crnogorske zajednice u Srbiji, a skupa sa Kulom i Lovćencom decenijama čini samo srce crnogorske zajednice u Srbiji.

"Na zadnjem popisu Crnogoraca je bilo 7.353. U susednim opštinama Kula živi 4.334 i u Malom Iđošu 1.956 lica crnogorske nacionalnosti. U te tri fizički povezane opštine živi ukupno 13.643 pripadnika crnogorske zajednice što predstavlja 62 odsto od ukupnog broja Crnogoraca u Vojvodini. Vrbas se nalazi između Novog Sada, Subotice i Sombora te i saobraćajno i geografski predstavlja centar regije. Koji je to argument Vladi Crne Gore da van svakog razumljivog konteksta, donese odluku da Konzulat bude u gradu sa 41 pripadnikom naše zajednice? Kancelarije ustupljene besplatno u grupnom smeštaju Magistrata gde je inače i sedište Opštine Sremski Karlovci kao i raznih udruženja građana? Jedna sjajna inicijativa koja je obradovala desetine hiljada ljudi se činom ovakve realizacije pretvara u duboko razočarenje, a potencijalno veliki efekat u svakom smislu, u svoju suprotnost.

Izražavamo protest zbog takve Odluke i pozivamo Vladu Crne Gore da je, uvažavajući i argumente i trenutne okolnosti,izmjeni i time pokaže da brine o desetinama hiljada potomaka Crne Gore koji žive u Vojvodini a ne o ličnom komoditetu budućih diplomata", kaže se u saopštenju koje su potpisali predstavnici 12 udruženja:

 

1. Crnogorsko kulturno prosvjetno društvo “Nikola I” , Vrbas

2. Udruženje Crnogoraca Novog Sada, Novi Sad

3. Udruženje Crnogoraca opštine Kula, Kula

4. Crnogorska nacionalna zajednica, Beograd

5. Udruženje Crnogoraca Zmajeva, Zmajevo

6. Udruženje Crnogoraca “Crvenka”, Crvenka

7. Naučno - kulturni centar, Kruščić

8. Udruženje Crnogoraca “Montenegro”, Beograd

9. Udruženje Crnogoraca i prijatelja Crne Gore “Montenegro”, Niš

10. Udruženje Crnogoraca Vrbasa, Vrbas

11. Udruženje Crnogoraca Subotice, Subotica

12. Udruženje” Luča”, Lovćenac
Pogledaj vesti o: Subotica

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Vojvođanski Crnogorci ne žele sedište u Karlovcima

Izvor: Radio 021, 26.Jul.2014

Predstavnici 12 udruženja Crnogoraca koji žive u Srbiji nisu oduševljeni odlukom Vlade Crne Gore da Konzulat bude otvoren u Sremskim Karlovcima.

Nastavak na Radio 021...

"Đetići" neće konzulat u Sremskim Karlovcima

Izvor: Mondo, 27.Jul.2014, 17:53

Udruženja Crnogoraca u Vojvodini protestvovala su danas zbog odluke Vlade u Podgorici da otvori konzulat u Sremskim Karlovcima i pozvali je da promeni takvu odluku...Udruženja Crnogoraca u Vojvodini protestvovala su danas zbog odluke Vlade u Podgorici da otvori konzulat u Sremskim Karlovcima i pozvali...

Nastavak na Mondo...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.