Izvor: Politika, 22.Nov.2014, 10:19   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Udruženje građana dobilo vladu na sudu

Na osnovu tužbe Udruženja građana „Spas”, Upravni sud traži da Vlada Srbije proglasi ništavnim svoje rešenje iz 2011. godine o eksproprijaciji uglavnom nepostojećih nekretnina u centru Subotice

Subotica – Upravni sud doneo je presudu kojom traži od Vlade Srbije da oglasi ništavnom svoju odluku od 3. novembra 2011, a objavljenu šest dana kasnije u „Službenom glasniku”,o utvrđivanju javnog >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << interesa za eksproprijaciju nekretnina u centru Subotice. Nesvakidašnja presuda Upravnog suda doneta je na tužbu Udruženja građana „Spas” koje je prvo još tokom 2012. godine u dva navrata tražilo od Vlade Republike Srbije da poništi svoje rešenje o utvrđivanju javnog interesa za eksproprijaciju u zoni centra grada u Subotici. Kako se vlada oglušila o njihove zahteve, oni su je tužili Upravnom sudu, koji je u prvi mah tužbu odbacio kao neblagovremenu, da bi po odluci Vrhovnog kasacionog suda ovaj predmet ipak bio vraćen Upravnom sudu.

Eksproprijacija nekretnina u užem i širem gradskom jezgru vruća je urbanistička tema već mesecima u Subotici, jer centar zaista traži uređenje. „Spas” je pod lupu ipak stavio Predlog grada Subotice, koji je sa potpisom tadašnjeg gradonačelnika Saše Vučinića(DS) 21. septembra 2011. godine upućen vladi. U Predlogu se navodi potreba da se utvrdi javni interes „radi obezbeđivanja prostora za formiranje koridora dve nove ’slepe’ snabdevačke saobraćajnice koje obezbeđuju pristup Robnoj kući „Beograd” i dvorištima objekata koji su orijentisani na ulice Korzo i Matije Korvina”.

U tužbi je navedeno da RK „Beograd”, kao što je to uostalom poznato svim Subotičanima, ne radi već 15 godina, da je to potpuno prazan, zapušten objekat sa hipotekom od 325 miliona evra, čiji vlasnici nisu tražili nikakvu snabdevačku saobraćajnicu, a i da jesu ne bi im ni odgovarala ova koju grad predviđa jer je objekat drugačije orijentisan.

Grad je tražio i da javni interes bude eksproprijacija nekretnine od oko 56 kvadrata koja je u vlasništvu „Vinarije Zvonko Bogdan”, stoji u tužbi, ali ova stambena jedinica u stvarnosti uopšte ne postoji, srušena je još 2004. godine. „Spas” u tužbi dokumentuje kako se vlasništvo nad ovom nekretninom „selilo” kroz fiktivne ugovore dok nije prešlo u ruke „Vinarije”, od koje je sada trebalo da bude eksproprisano. Inače, od Gradske kuće do ovog placa nema ni 100 metara, te ko je želeo lako je mogao da utvrdi da grad Subotica traži eksproprisanje nepostojećeg objekta. Zbog toga „Spas” tvrdi da bi se utvrđivanjem javnog interesa oštetio budžet grada a vlasniku „Vinarije” nezakonito pribavila imovinska korist.

Slična je situacija i sa po jednim trosobnim stanom u vlasništvu Petera Nemeta, „Eminenta”, „Andeksa” i Slavoljuba Vujića, četvorosobnim i jednosobnim stanom čiji je vlasnik „Poli promet”, a sve u Ulici Vuka Karadžića u centru grada, iako ove nekretnine prema navodima tužbe uopšte ne postoje.

– Eksproprijacija je trebalo da bude način da se opere „prljavi novac” – tvrdi za „Politiku” Verica Grgurović, predsednica Udruženja građana „Spas” koja je o ovim slučajevima govorila 14. jula ove godine i pred Evropskom komisijom, ali i pred posebnim odeljenjem OESC-a za organizovani kriminal i pranje novca. Ona je isto tako uverena da je upravo ova njihova međunarodna aktivnost doprinela i da se domaći sudovi ozbiljno pozabave ovim predmetom.

Zadovoljstvo zbog presude Upravnog suda ne krije ni porodica Batinić, koja je uporno ukazivala na neodrživost ovakvog zahteva za utvrđivanje javnog interesa za eksproprijaciju. To što je Miodrag advokat, a supruga Snežana pravnik pomoglo im je u „borbi” sa gradskim odlukama i urbanističkim planovima, čija analiza ih je uverila da se u ovom gradskom bloku „prosecaju” ulice onako kako je odgovaralo vlasnicima objekata u Ulici Matije Korvina.

– Od početka smo ukazivali na brojne propuste koji postoje ne samo u urbanističkim planovima, već i u ovakvom utvrđivanju javnog interesa, koji je ovde podređen privatnom interesu pre svega Lajoša Čakanja kao vlasnika picerija u ulici Matije Korvina i čitavog niza kuća i placeva u paralelnoj ulici Vuka Karadžića – smatra Miodrag Batinić. Naime, i oni kao i u Udruženju građana „Spas” smatraju da je prosecanje ulica i proglašenje javnog interesa „krojeno” po interesu privatnika, te tako u tužbi „Spas” i konstatuje da se ovde ne radi o javnom interesu, već naprotiv, „radi se o, van svake sumnje, kriminalnom trošenju ionako oskudnih gradskih budžetskih sredstava za ostvarivanje privatnih interesa”.

Aleksandra Isakov

objavljeno: 22.11.2014.
Pogledaj vesti o: Nekretnine

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.