UZNEMIRUJUĆI PRIZOR U BAJMOKU Uginule svinje bacaju pored puta

Izvor: Blic, 22.Feb.2017, 15:18   (ažurirano 02.Apr.2020.)

UZNEMIRUJUĆI PRIZOR U BAJMOKU Uginule svinje bacaju pored puta

Višegodišnji problem uklanjanja uginulih domaćih životinja kulminirao je na severu Bačke jer stočari i poljoprivrednici u Subotici i okolini nemaju kafileriju.

Najbliža kafilerija u Somboru nije u mogućnosti da svakodnevno odnosi leševe životinja iz subotičkih gazdinstava, a kako je zakonom zabranjeno da vlasnici sami zakopavaju tela, u Bajmoku su počeli da ih ostavljaju ispred kapije stare kafilerije.

Posao odnošenja domaćih životinja sa farmi grad Subotica >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << je poverio „Čistoći i zelenilu“ čiji radnici po nalogu Sekretarijata za poljoprivredu uklanjaju leševe na osnovu zapisnika veterinara, a zatim ih prevoze do stočnog groblja koje se nalazi iza gradskog prečistača, ali, očigledno da mnogi nisu upoznati sa procedurom zbog čega ovih dana pored puta Subotica – Sombor prolaznici zatiču jeziv prizor.

Arpad Kiš, iz Bajmoka, predsednik Udruženja seljaka „Subotica“, upozorava da sa dolaskom toplijeg vremena može doći i do zaraze.

- Problem niko ne rešava već nekoliko godina. Mesto na kome pojedinci ostavljaju uginule životinje nije predviđen za to, ali su ljudi navikli na to mesto. Uklanjanje uopšte nije rešeno i nadležni se ne bavi time. Procedure važe samo za registrovana grla, a šta sa onima koja to nisu, pa ne zna svinja da li je u Evropskoj uniji ili nije – kaže Arpad Kiš.

U JKP „Čistoći i zelenilu“ za „Blic“ kažu da je procedura jasna i da njihovi radnici po nalogu Sekretarijata za poljoprivredu izlaze na teren, životinju pakuju u specijalni kontejner i odvoze do odlagališta. Vlasnik neregistrovane životinje treba uginuće da prijavi vetrinarskoj ambulanti koja održava taj tov i veoma je bitno da se navede ušna markica životinje kako bi bila odjavnjena iz životinjskog fonda.

- Ono što se dogodilo u Bajmoku pokazuje neregistrovane životinje i sporedne proizvode i ne znam po kom kriterijumu su vlasnici odlučili da ih tamo odlože umesto da slučaj prijave veterinaru i na taj način koriste naše usluge putem Sekretarijata za poljoprivredu kako to čine u drugim naseljima, pa i u Bajmoku – kaže Veselin Šuković, izvršni direktor „Čistoća i zelenilo“, preduzeća koje je 2016. godine uradilo 376 intervencija u kojima je do stočnog groblja prenelo 117.000 kilograma uginulih životinja.
Pogledaj vesti o: Subotica

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.