Traži se smena umetničkog rukovodioca u Subotici

Izvor: Blic, 20.Dec.2014, 20:24   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Traži se smena umetničkog rukovodioca u Subotici

Glumci Drame na mađarskom jeziku u subotičkom Narodnom pozorištu, njih 20, potpisali su saopštenje u kojem se traži smena umetničkog rukovodioca tog teatra Atile Andrašija.

U istom saopštenju se zahteva i imenovanje Petronele Kermeci na tu funkciju, a glumci traže i da članica Izvršnog odbora Mađarskog nacionalnog saveta Ildiko Lovaš javno zauzme stav povodom ovog slučaja, preneo je portal Vojvodina danas (www.vajma.info).

Glumci tvrde da je Andraši "dokazao >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << da ne želi nikakav kontakt sa glumcima", jer je osim uvodnog, za šest meseci održao samo jedan sastanak sa njima.

- Interesovala ga je samo jedna stvar - kome, kada ističe ugovor i koga, kad može da izbaci. To je odmah nakon imenovanja pitao direktorku. Šta je pravi cilj Andrašija i onih koji su ga postavili, ako je za njega najvažnije da nađe način da se oslobodi onih koje ni ne poznaje? - zapitali su potpisnici saopštenja.

Oni su naglasili i to da su informacije o tome koji ih poslovi čekaju u pozorišnoj sezoni dobijali isključivo iz štampe, kao i da je Andraši "otkazao dotadašnji neadekvatan prostor za probe, ali da novi nije obezbedio".

Glumci su postavili pitanje zašto je drastično smanjen broj predstava, zašto Andraši "kida postojeće stručne, institucionalne i ljudske veze", kao i zašto angažuje spoljne saradnike za svaku značajniju ulogu.

Oni su negodovali i zbog izjave predsednika Mađarskog nacionalnog veća u kojoj je rekao da će "ovo pozorište sasvim sigurno pronaći svoju publiku", kao i zbog toga što se na blogu "Vojvođanski momci" anonimno kleveću pojedini glumci Drame na mađarskom".

Andrašija je na funkciju u Narodnom pozorištu imenovan pre šest meseci, i to na predlog Odbora za kulturu Mađarskog nacionalnog saveta.
Pogledaj vesti o: Subotica

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.