Sve više donora, ali i dalje nedovoljno

Izvor: RTS, 29.Nov.2015, 21:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sve više donora, ali i dalje nedovoljno

Ekipa RTS-a obišla pacijente koji su dobili nove organa u Centru za transplantaciju Kliničkog centra Vojvodine.
U Centru za transplantaciju Kliničkog centra Vojvodine oporavlja se četvoro pacijenata, koji su dobili nove bubrege, i dvoje pacijenata kojima je urađena transplantacije jetre.

"Danas je 18 dan, novi život, puno sam zahvalna sam porodici donora, jer je to bio jedini izlaz za mene", >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << kaže Judita Nikolić iz Subotice, stara 58 godina.
Pedestogodišnjem Branislavu Maleviću iz Novog Sada transplantacija je urađena 22. novembra. Kaže da se oseća više nego dobro.
"Osećam strahovito veliku zahvalnost i divljenje prema porodici donora, a isto tako i za lekarske ekipe koje su mi omogućile presađivanje", kaže Branislava.
U ovoj ustanovi je u poslednjih sedam godina, od početka medijske kampanje, urađeno dvostruko više transplantacija nego za dvadeset godina, odnosno od 1986. godine kada je u toj ustanovi urađena prva transplantacija bubrega, a to je i dalje nedovoljno.
"Kao što sam rekao i pre godinu dana, treba promeniti zakon, RFZO mora da obezbedi stimulaciju za sve članove timova i mora da finansira sve lekove potrebne za transplantaciju i postoperativni period", kaže doktor Milan Popov, koordinator za transplantaciju KCV.
Koordinatorka za promociju transplantacije Jelica Alagrić kaže da se posle nedeljne priče poveća broj ljudi koji se informišu gde mogu da potpišu donorske kartice.
U Kliničkom centru Vojvodine, od početka godine, razgovarali su sa 13 porodica čijim članovima medicina više nije mogla da pomogne. Devet je dalo saglasnost za transplantaciju.
Pogledaj vesti o: Subotica

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.