Subotičani odneli štafetu drugu Titu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 25.Maj.2017, 16:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Subotičani odneli štafetu "drugu Titu"

Subotičani su nekadašnji Dan mladosti obeležili u Beogradu. Njih desetak je posetilo Kuću cveća i odnelo tradicionalnu štafetu.

U samom gradu nije bilo manifestacija, ali ima onih koji smatraju da itekako postoji razlog da se ovaj dan i dalje slavi.

Za razliku od druga Lenjina, koji je naziv svog parka "prepustio" arhitekti Ferencu Rajhlu, ili druga Engelsa, čija ulica sada nosi ime Matije Korvina, drug Tito u Subotici i dalje ima svoje ime na tablama. Ne ulice. >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << Već cele aleje. Subotica je grad u kome se poštovaoci lika i dela "najvećeg sina naroda i narodnosti Jugoslavije" okupljaju kako bi obeležili njegov rođendan.

Nakon proslave prošlog vikenda, njih desetak je danas posetilo Titov grob i odnelo štafetu mladosti.

Komunisti Subotice, baštinari Titovog nasleđa, smatraju da nekadašnji Dan mladosti treba slaviti, ne toliko zbog Tita, koliko zbog samih mladih.

"Danas nema te otvorene perspektive čim toliko mladih stručnih ljudi odlazi. Po nama, niko nema pravo da kaže da je u Srbiji dobro dok taj proces traje",poručio je Mikloš Nađ Olajoš, lider Komunista Subotice.

Titovu tradiciju baštine i nekadašnji borci i njihovi naslednici koji i dalje organizuju literarne konkurse namenjene mladima.

"Trudićemo se i dalje da organizujemo, da ih upoznajemo sa istorijom svoga naroda, kako bi se deca obrazovala i znala ko je bio na kojoj strani", dodaje Nikola Ivošević, sekretar SUBNOR-a Subotice.

Iako su Titove slike odavno skinute sa zidova u školama, njegovo ime i nasleđe i dalje je u istorijskim udžbenicima. Iako ne znaju kad mu je bio rođendan, mlade zanima kako je i zašto proslavljan.

"Uglavnom se interesuju, pogotovo u starijim razredima, kada dostižu određenu psihofizičku zrelost i shvataju, imaju poimanje o sadašnjosti, itekako se interesuju. Zanima ih", primećuje Eva Tatić, profesorka istorije.

Možda nema sletova u slavu Tita i mladih, ali u duhu kapitalizma u kojem živimo mnogi tu ikonografiju koriste za promociju svojih proizvoda.

Ko zna, možda Tito postane "trejd-mark" svih zemalja bivše Jugoslavije koje će, kao u sukcesiji, deliti zaradu od čoveka za kojeg bi mnogi voleli da je najstariji na svetu i da danas slavi svoj 125. rođendan.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.