Subotica: Tender za rekonstrukciju Sinagoge

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 24.Jul.2014, 15:43   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Subotica: Tender za rekonstrukciju Sinagoge

U Gradskoj službi za lokalni ekonomski razvoj rečeno je Tanjugu da je javna nabavka, objavljena pre dva dana, namenjena reviziji postojećih planskih dokumenata enterijera, projekta severne fasade, zatim izradu glavnog projekta za mašinske i elektroinstalacije i izradu idejnog projekta uređenja dvorišta i ograde Sinagoge.

Izrada ovih projekata povezana je sa najavom da će Vlada Mađarske finansirati obnovu unutrašnjosti Sinagoge sa 300.000 evra.

U toku je tender za saniranje >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << centralne kupole i očekuje se da bude završena u septembru, a uskoro će biti raspisna u javna nabavka za rekonstrukciju južne fasade.

Što se samog gradilišta tiče, do sada je završena rekonstrukcija istočne fasade, dok se kraju privodi rekonstrukcija zapadne fasade.

Svi koji posete Sinagogu mogu da vide i obnovljeni vitraž postavljen na zapadnoj fasadi, obnovljen u ateljeu Stanišić u Somboru.

Bez obzira na radove koji se izvode, Sinagoga i dalje privlači turiste iz celog sveta koji je posećuju kako individualno, tako i preko domaćih ili inostranih tematskih ruta.

Kako je Tanjugu rečeno u Zavodu za kulturu vojvođanskih Jevreja, u dosadašnjem toku godine Sinagogu je posetilo oko 7.000 turista.

Subotička Sinagoga, zaštićeni spomenik kulture, predstavlja uspomenu na subotičke Jevreje koji su stradali u logorima u Drugom svetskom ratu.

Po arhitektonskom rešenju spada u najlepše građevine secesije ovog podneblja, a sagrađena je 1902. godine u stilu mađarske secesije, po projektu Dežea Jakaba i Marcela Komora.

Organizacija "World monument watch" tri puta zaredom Sinagogu je svrstavala među 100 najugroženijih spomenika u svetu.

Ove godine je ušla na listu sedam najugroženijih evropskih kulturno-istorijskih lokaliteta Evropa nostre.

Rekonstrukcija subotičke Sinangoge traje već nekoliko decenija.
Pogledaj vesti o: Subotica

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.