SU: Nasilje u porodici u porastu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 19.Jan.2017, 14:49   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SU: Nasilje u porodici u porastu

U Subotici je u porastu nasilje u porodici. Prošle godine Centru za socijalni rad je prijavljeno139 slučajeva nasilja u porodici, što je za 37,6 odsto više u odnosu na 2015. godinu. Subotica je učestvovala u projektu u okviru koga se radilo sa osobama koje su okrivljene za nasilje u porodici.

U Subotici i dalje je najučestalije fizičko nasilje. Centar za socijalni rad evidentirao porodice koje su bile žrtve nasilja, u kojima je fizičko nasilje trpelo 30 dece, a 2015. >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << godine evidentirano je 16 žrtava.

"Centru za socijalni rad grada Subotice je u toku 2016.godine prijavljen veći broj nasilja u porodici. I dalje je dominantno nasilje nad ženama. U starosnoj strukturi takođe dominira nasilje nad odraslima, mada se u statističkim podacima pokazuje i porast nasilja nad decom. Najzastupljenie je fizičko nasiljei, mada se sada sve više žena okuražuje da prijavi i seksualno i ekonomsko i psihičko nasilje", kaže Miroslava Bagavac, direktorka Centra za socijalni rad.

U Subotici se radi sa žrtvama nasilja koje su se sklanjale i imale pomoć države, ali i sa nasilnicima.Tretman počinilaca nasilja prošle godine realizovao se individualno i tu uslugu je koristilo pet počinilaca nasilja.

"To je rađeno u svrhu prevencije nasilja nad ženama, jer se uočilo da se ne može adekvatna zaštita žrtava obezbediti bez rada sa počiniocima nasilja i bez njihovog uvida u sopstvenu odgovornost za tu pojavu", veli Rada Božić iz Centra za savetovanje i podršku porodici.

U Centru za socijalni rad ističu da nije redak slučaj kada žrtva postaje nasilnik, jer usvaja taj model ponašanja. Po Norveškom modelu se radilo sa osobama koje su osumnjičene za nasilje u porodici.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.