SU: Obeležena godišnjica deportacije Jevreja

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 16.Jun.2016, 15:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SU: Obeležena godišnjica deportacije Jevreja

U Subotici je danas obeležena godišnjica deportacije Jevreja u nacističke logore u Drugom svetskom ratu. 16. juna 1944. godine oko 4.000 Jevreja odvedeno je iz Subotice u logore, najveći deo njih se nikada nije vratio, a ova zajednica u Subotici pretrpela velike gubitke, kao i sama Subotica, s obzirom da su među njima bili vodeći subotički industrijalci između dva rata.

Pre tačno 72 godine, Jelena Vidaković odvedena je u nacistički logor. Sa svega 15 godina u logorima >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << smrti izgubila je celu porodicu. Jedna je od retkih koji su se nakon gorkih iskustava u Aušvicu vratili nazad u Suboticu.

"Teško je o tome uopšte govoriti, ali često se setim kako nam je bilo teško. U logoru nam je bilo strašno. Nismo imali vode, pa nismo imali šta da jedemo, travu smo jeli... Teško je bilo", kaže Jelena Vidaković.

U znak sećanja na subotičke Jevreje i ove godine je organizovana komemoracija kojoj su prisustvovali pokrajinski, okružni, lokalni zvaničnici, predstavnici diplomatskog kora, jevrejskih organizacija iz Izraela i naše zemlje, kao i subotički Jevreji i predstavnici drugih verskih zajednica. Kako je istaknuto, deportacijom subotičkih Jevreja, ogroman gubitak nije pretrpela samo ova zajednica već i cela Subotica.

"Subotica je izgubila elan. Ne kažem da je isključivo to bilo od strane Jevreja, ali oni su bili značajan deo populacije koji je imao inicijativu i koji je radio na tome da ovaj grad ima razvijen industrijski, privredni i kulturni život", rekao je Robert Sabadoš, predsednik Jevrejske opštine Subotica.

Nakon komemoracije vence na spomenik nastradilim jevrejima su, između ostalih, položili predsednik Skupštine Vojvodine Ištvan Pastor, generalni kozul Mađarske Janoš Babić, gradonačelnik Subotice Jene Maglai i načelnik okruga Dragi Vučković.
Pogledaj vesti o: Subotica

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Obeležena godišnjica deportacije subotičkih Jevreja u Drugom svetskom ratu

Izvor: Beta, 16.Jun.2016

Gradonačelnik Subotice Jene Maglai izjavio je danas u Subotici, povodom godišnjice deportacije subotičkih Jevreja u nacističke logore, da muka i nepravda koju je preživela jevrejska zajednica moraju biti primer i upozorenje svima da se nešto slično ne bi ponovilo."Živote subotičkih Jevreja odredjivali...

Nastavak na Beta...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.