Rafali na Srbe u selu Binča kod Vitine

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 23.Jul.2016, 14:32   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rafali na Srbe u selu Binča kod Vitine

Dva rafala ispaljena su danas na grupu od dvadeset Srba iz opšine Vitina koji su čistili portu manastira Svetog arhanđela Mihaila i Gavrila u selu Binča, a u napadu niko nije povređen.

Srbi na koje je pucano trenutno su u policijskoj stanici u Vitini gde daju izjave.

Prema njihovim rečima, predstavnici sela su pre tri dana podneli zahtev Kosovskoj policiji u Vitini da dobiju obezbeđenje dok čiste portu i pripremaju je za manastirsku slavu.

Kako su neki >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << od Srba rekli novinarima nakon pucnjave u portu manastira je došla policijska patrola koja je insistirala da svi pođu u policijsku stanicu i daju izjave.

Srbi iz okolnih sela, 16 godina unazad čiste portu uoči manastirske slave Svetog arhangela Gavrila (26. jula), a na ruševinama manastirske crkve služi se liturgija na koju dolaze Srbi iz svih krajeva Kosova i Metohije.

Manastir posvećen Svetim arhanđelima Mihailu i Gavrilu, u narodu poznat kao manastir Binča – Binač, datira iz 14. veka. Od tada do danas više puta je napuštan i obnavljan.

Albanski ekstremisti su opljačkali i oskrnavili manastir, a nakon povlačenja američkog odreda Kfora ; 1999. godine spalili unutrašnjost manastira i miniranjem u potpunosti uništili, kao i kapele Svete Petke, Svetog arhiđakona Stefana i Svetog Nikole.

Od 1963. godine manastir je upisan u registar spomenika kulture Republike Srbije.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

NAPAD NA SRBE: Pripremali slavu ispred manastira, ispaljeni rafali na njih!

Izvor: Kurir, 23.Jul.2016

...Srbi na koje je pucano trenutno su u policijskoj stanici u Vitini gde daju izjave Prema njihovim rečima, predstavnici sela su pre tri dana podneli zahtev Kosovskoj policiji u Vitini da dobiju obezbeđenje dok čiste portu i pripremaju je za manastirsku slavu..Kako su neki od Srba rekli novinarima...

Nastavak na Kurir...

MUČKI NAPAD: RAFALIMA na Srbe dok su pripremali slavu ispred PRAVOSLAVNE CRKVE!

Izvor: Telegraf.rs, 23.Jul.2016

Na preko dvadeset Srba iz sela u opšini Vitina koji su čistili manastirsku portu Sv Arhanđela Mihaila i Gavrila u selu Binča ispaljena su dva rafala iz automatskog oružja. Na sreću nema povređenih...Srbi koji su čistili manastirsku portu se trenutno nalaze u policijskoj stanici u Vitini gde daju...

Nastavak na Telegraf.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.