Izvor: Blic, 25.Avg.2016, 14:57   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Odbili poziv Sindikata: Poslodavci ne vole bajaderu, ni iz kurtoazije

Skromno i bez pompe, uz kafu i bajaderu za novinare Savez sindikata RS obeležio je danas 24 godine postojanja i rada.

Ranka Mišić, predsednica Saveza sindikata RS, podsetila je da je Sindikat formiran davne i teške 1992. godine, a pet godina kasnije potpisani su i prvi kolektivni ugovori - opšti i granski.

- Senku na današnji jubilej baca to što smo prvi put od osnivanja Sindikata bez opšteg kolektivnog ugovora i bez deset granskih kolektivnih ugovora i to u realnom >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << sektoru gde se stvara nova vrednost i u koji se svi kunu - istakla je Mišićeva.

Na mali jubilej u prostorije Sindikata pozvani su i socijalni partneri,  ali se od predstavnika Unije udruženja poslodavaca RS niko nije pojavio.

- Opšta kultura nalaže da se za godišnjice ne vode ratovi i očekivali smo da se  predstavnici poslodavaca pojave bar iz kurtoazije. Nažalost nisu došli što je jasna poruka gde se danas nalazi socijalni dijalog u RS - istakla je Mišićeva.

Pozvala je Vladu RS da povuče odluku o primanjima radnika koja, kako je istakla Mišićeva, nije u skladu sa Zakonom o radu, a socijalne partnere da ponovo sednu za pregovarački sto.

Dragutin Škrebić, predsednik Unije udruženja poslodavaca RS, odgovara da na proslavu nije otišao, jer „ne želi da sedi za istim stolom sa onima koji poslodavce nazivaju lopovima“.

Ipak će da proguta ponos i, zarad dobrobiti svih, da se odazove nastavku pregovora oko donošenja opšteg kolektivnog ugovora.

Najgore prošli radnici u privredi

Na obeležavanju 24 godina rada Saveza sindikata u ime Vlade RS pojavio se Anton Kasipović, potpredsenik Vlade RS. On je  istakao da će Vlada RS inicirati pregovore oko donošenja opšteg kolektivnog ugovora u narednom periodu.

- Naša obaveza i posao je da nađemo rešenje i usaglasimo opšti kolektivni ugovor - naglasio je Kasipović.

Tane Peulić, predsednik Granskog sindikata metalske industrije i rudarstva RS je istakao da je nedopustivo to što su doneseni granski kolektivni ugovori samo za korisnike budžeta, a ne za radnike u privredi.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.