Žena Ante Gotovine - hrvatska Penelopa

Izvor: S media, 11.Apr.2011, 15:13   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Žena Ante Gotovine - hrvatska Penelopa

Presuda Anti Gotovini optuženom za zločine počinjene u toku i posle operacije "Oluja" 1995. godine biće izrečena u petak. Uprkos tome što četiri godine nije znala gde se krije, ni sa kim je, njegova supruga Dunja ga jedanaest godina čeka. Nije verovala Karli del Ponte da je vara. Ni da je uhvaćen u društvu prelepe plavuše.

Imao je mnogo žena pre nje. Sa dve i decu, ćerku Anu u Zagrebu i Ximenu u Kolumbiji. Četiri godine nije znala gde se krije ni s kim je. Nije verovala >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << Karli del Ponte da je vara. Ni da je uhvaćen u društvu prelepe plavuše. Ništa nije moglo da ugasi njenu ljubav.

Brojanica na drvenim ulaznim vratima kuće u Pakoštanima smeštene na kraju sela, tik uz more, svedoči da se neko u ovoj kući oslanja na molitvu... Ali ko?

Iznošene patike ostavljene na kućnom pragu i stari BMW parkiran ispred ulaza ukazuje da u njoj nekog ima. Ipak, kontejner prepun smeća i kablovi što vire iz pojedinih delova tvrde suprotno - da je kuća prazna, nedovršena.

Ogromna građevina zagasite crvene boje na samom kraju sela izgleda kao da tu ustvari ne pripada. Predivna je, ali potpuno zabačena, izolovana. Do nje vodi vijugav put, koji se nedaleko od nje i završava izlazeći na plažu. Vrhunska pozicija. Pogled sa svakog mesta u kući i oko nje puca na morsku pučinu, a od ulaza u more deli je samo sopstveno dvorište. Gustom šumom, koja je okružuje, u utorak ujutru igrao se vetar. Duva, ali tek toliko da razbistri dan.

Kuća Ante Gotovine u Pakoštanima zapravo izgleda kao da već više od deset godina čeka gazdu. Čeka ga i gazdarica - Dunja Zloić Gotovina - već 11 godina!

Na dan presude čekaće ga tačno - 3570 dana, uzmemo li u obzir da je Gotovina pobegao u subotu 7. jula 2001., nekoliko dana pre šeste godišnjice braka, kako kažu njegovi prijatelji.

Otišao je skoro mesec dana nakon što je podignuta optužnica - 21. juna iste te godine.

- Čekao je da vidi hoće li neko da reaguje iz vlasti. Hoće li neko da ga zaštiti. Nije to dočekao, pa je otišao - započinje razgovor jedan prijatelj blizak porodici Gotovina.

Život Dunje Gotovine u tih 11 godina može da se podeli u dve faze.

U prvoj, pet godina Dunja je živela u strepnji za njegov život, u stalnom strahu... Nije znala gde je, ni sa kim je. Ostala je bez posla, prihoda, prisluškivana, praćena, stan su joj pretresali nekoliko puta, razočarala se u politiku, državu, prijatelje.

U drugoj fazi, posljednje četiri i po godine otkako je Ante u pritvoru, Dunja je, kažu oni koji je znaju, ipak mirnija.

“Bar zna gde je”, kažu. “Zna da nije meta, da neće stradati na putu, a i vidi ga mesečno bar dva puta”.

Izbegava sudnicu

Ipak, kako se približava izricanje prvostepene presude u Hagu, iščekivanje raste.

- Dunja najverovatnije neće da ide na izricanje presude. Nikad još nije bila u sudnici, iako je to zbog medija, mislim da je njima teško da se susretnu tamo - kaže sagovornik Jutarnjeg lista, izvor bliži obrani.

Gotovini prijatelji se nadaju oslobađajućoj presudi, ali su i dalje oprezni. Prijatelj blizak porodici, kad je počeo na glas da sanjari o mogućem Gotovininom izlasku, prvo se setio Dunje i sina Ante.

- Od sreće njih dvoje ne bi znali šta će pre... Tada bi tek bilo slavlja, a ako ne izađe... Namrštio se na tu pomisao. Shvatio je i koliko bi jurnjavu i euforiju mogao da izazove mogući povratak.

- Sećam se kad je Ante uhapšen, svi mediji su stražarili ispred kuće. Dunja nije znala ni šta će, ni kako će, ni gde će.

Tražila je od nas da joj pomognemo da im objasni da se tu ništa neće desiti - priseća se.

Kosorova veruje u Gotovininu slobodu

Tajna srpske policije: Srbi uhapsili Gotovinu!

Tužilac: Izveštaji Gotovine bili lažni

Kakva god da bude presuda Gotovini, ona će staviti tačku na kraj dugogodišnje priče, na kraj priče o Domovinskom ratu. Baš ta presuda generalima važna je istorijska činjenica koja će dati pravni odgovor na pitanje kako je zapravo stvarana Hrvatska. Da li je bilo planiranog ratnog zločina? Prekomernog granatiranja? I da li je Ante Gotovina heroj ili zločinac?

Ipak, u porodici Gotovina ta presuda ima sasvim drugu težinu...

Ljubav na prvi pogled

Sve je počelo kad i rat u Hrvatskoj. Dunja je radila kao šefica kabineta tadašnjeg ministra obrane Gojka Šuška. Ante Gotovina se vratio iz ratovanja po svetu, gde je bio i u Legiji stranaca, kako bi pomogao Hrvatskoj.

Svedoci iz tog vremena kažu da je to bila ljubav na prvi pogled - general i pukovnica! U Americi bi već snimili film. U Hrvatskoj je napisana knjiga.

Autor Nenad Ivanković u romansiranoj Gotovininoj biografiji taj susret opisuje ovako:

“Tamo ga je u pratnji svog kuma, ministra Gojka Šuška, čekala pukovnica Dunja Zloić. Mlada i temperamentna žena, bademastih očiju koje kao da su skrivale neku potisnutu dobrotu. Anti se svidela od prvog dana kada je ugledao...”. Venčali su se pred u julu 1995. godine.

Fotograf Stefan Lupino snimao je venčanje.

- Kad su rekli sudbonosno da, Gotovina je podigao u vazduh... Baš su bili srećni. Nisu se venčali u Crkvi, jer nije bilo vreme za to. Kad Ante izađe, sigurno će to da učine - kaže Lupino.

I jedan njihov prijatelj potvrđuje da su maštali o crkvenom venčanju koje bi moglo da se desi ako ne bude osuđen na godine robije.

- To će biti najlepši kraj te priče - kaže prijatelj.

Nakon što su se venčali nastavili su da žive u MORH-ovom hotelu Zvonimir u apartmanu 302 u prizemlju. Hotel je tada, prema nekim pričama, bio u toliko lošem stanju da su svaku veče kad bi se vratili u sobe rasterivali buba švabe. Ali živeli su u hotelskom apratmanu četiri godine, dok Dunja nije ostala trudna. Preselili su se tada u stan na Srebrnjaku 69, gde Dunja i danas živi sa sinom.

Trosobni stan od 98 kvadratni metara Ante Gotovina otkupio je od Ministarstva za oko 9.500 evra pred kraj 1999. godine. Iako je prodajna cena stana bez popusta iznosila 87.000 evra, general Gotovina dobio je niz popusta - onaj za žrtve rata, opšti popust, za 26 godina radnog staža, zbog jednokratnog plaćanja... Za još 59.212,66 kuna kupio je i garažu. Danas stan nema nikakvih dugova.

U apartmanu u kojem se rodila ljubav Gotovininih danas žive tri devojke.

Dunja je, u vreme kada su živeli u hotelu Zvonimir, kako su pisali mediji, odbila stan koji joj je ponudilo Ministarstvo. Gotovina svoj nije imao, jer se tek vratio u Hrvatsku, koju je napustio kao 17-godišnji dečak ukrcavši se na brod. Dunja je, odrasla u Nemačkoj. Njeni roditelji vodili su u Manhajmu restoran, koji vode i danas. Krajem 80-ih došla je u Zagreb na studije. Upisala je Filozofski fakultet, na kojem je posle diplomirala engleski i nemački. Zaposlila se početkom 90-ih kao 29-godišnjakinja u kabinetu tadašnjeg ministra za dijasporu Gojka Šuška. Radila je kao sekretarica. Godinu dana posle, kad je Šušak postao ministar obrane, otišla je s njim u Ministarstvo odbrane RH.

Nedugo zatim unapređena je u šeficu kabineta, pa je 1994. dobila čin bojnice, a zatim i 1995. čin pukovnice - i to prve u Hrvatskoj vojsci. Međutim, Ministarstvo obrane poslalo je u penziju 2004. godine.

Andrija Hebrang, tadašnji ministar, rekao joj je:

“Tvoje zaposlenje u MORH-u je prepreka Hrvatskoj za ulazak u EU...”, prepričavaju njeni prijatelji. Dunja nije pristala na penziju, pa je tužila Ministarstvo. Upravni spor je dobila, ali na posao nije vraćena.

Jutarnji list

Nastavak na S media...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

BBC objavio profil Gotovine

Izvor: Blic, 11.Apr.2011

LONDON - Uoči izricanja presude u Haškom tribunalu trojici hrvatskih generala Anti Gotovini, Ivanu Čermaku i Mladenu Markaču za ratne zločine, BBC je objavio profil Gotovine, "bivšeg francuskog legionara koga je operacija Oluja dovela do vrha hrvatskog nacionalizma"..."Kada je Ante Gotovina 1995....

Nastavak na Blic...

Moguća tri scenarija u slučaju Gotovina

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 12.Apr.2011, 13:56

ZAGREB -..Šef advokatskog tima hrvatskog generala Ante Gotovine, koji sa saborcima Mladenom Markačem i Ivanom Čermakom čeka odluku Haškog suda u procesu za zločine počinjene za vreme i nakon operacije Oluja, izjavio je da postoje tri scenarija za presudu Gotovini najavljenu za petak...Ako presuda...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

MIŠETIĆ: TRI SCENARIJA ZA PRESUDU GOTOVINI

Izvor: Kurir, 12.Apr.2011

ZAGREB - Šef advokatskog tima hrvatskog generala Ante Gotovine Luka Mišetić izjavio je da postoje tri scenarija za presudu Gotovini najavljenu za petak...- Ako presuda bude oslobađajuća, Gotovina bi već u petak posle podne mogao biti pušten na slobodu. Praksa Haškog suda je da osoba sa slobode...

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.