U Hrvatsku pao meteorit

Izvor: B92, 18.Maj.2012, 09:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U Hrvatsku pao meteorit

Zagreb -- Pre sedam dana blizu hrvatskog grada Križevca na zemlju je pao meteorit. Pretpostavlja se da je reč o većem komadu od nekoliko kilograma.

Let meteorita je snimljen oko 23.20 sati u četvrtak 10. maja kamerama Hrvatske meteorske mreže. Meteorit je u Zemljinu atmosferu ušao brzinom 13,4 km/s, jugozapadno od Zagreba, na visini 90 km kod Žumberačkog gorja, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << a jedan je preleteo severno od Zagreba i, po svemu sudeći, pao malo severnije od Križevaca, prenosi portal Index.hr.

To je potvrdio i najpoznatiji hrvatski astronom Korado Korlević u razgovoru za Radio Pulu i Hrvatski radio.

Kako prenosi lokalni portal krizevci.info točno mesto pada meteorita još nije locirano, ali se očekuje da to bude za nekoliko dana, kada će krenuti i potraga za tim važnim "komadićem kamena" iz svemira.

"Imali smo nekoliko stanica Hrvatske meteorske mreže, koje su snimile jedno izuzetno sporo telo, znači da je nekoliko sekundi letelo, lagano pod uglom od 30° ulazilo u Zemljinu atmosferu, i sišlo toliko nisko da ga većina naših kamera nije snimila", opisao je Korlević.

On je dodao da veruje da će, čim mesto pada bude približno locirano, pronaći meteorit jer se, pretpostavlja on, radi o jednom većem komadu meteorita koji bi mogao imati i nekoliko kilograma.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

U Hrvatsku pao meteorit

Izvor: Lajk.ba, 18.Maj.2012

Zagreb -- Pre sedam dana blizu hrvatskog grada Križevca na zemlju je pao meteorit. Pretpostavlja se da je reč o većem komadu od nekoliko kilograma.

Nastavak na Lajk.ba...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.