Petak, 18.05.2012.

08:01

U Hrvatsku pao meteorit

Pre sedam dana blizu hrvatskog grada Križevca na zemlju je pao meteorit. Pretpostavlja se da je reč o većem komadu od nekoliko kilograma.

Izvor: index.hr

Default images

Let meteorita je snimljen oko 23.20 sati u četvrtak 10. maja kamerama Hrvatske meteorske mreže. Meteorit je u Zemljinu atmosferu ušao brzinom 13,4 km/s, jugozapadno od Zagreba, na visini 90 km kod Žumberačkog gorja, a jedan je preleteo severno od Zagreba i, po svemu sudeći, pao malo severnije od Križevaca, prenosi portal Index.hr.

To je potvrdio i najpoznatiji hrvatski astronom Korado Korlević u razgovoru za Radio Pulu i Hrvatski radio.

Kako prenosi lokalni portal Krizevci.info, tačno mesto pada meteorita još nije locirano, ali se očekuje da to bude za nekoliko dana, kada će početi i potraga za tim važnim "komadićem kamena" iz svemira.

"Imali smo nekoliko stanica Hrvatske meteorske mreže, koje su snimile jedno izuzetno sporo telo, znači da je nekoliko sekundi letelo, lagano pod uglom od 30° ulazilo u Zemljinu atmosferu i sišlo toliko nisko da ga većina naših kamera nije snimila", opisao je Korlević.

On je dodao da veruje da će, čim mesto pada bude približno locirano, pronaći meteorit, jer se, pretpostavlja on, radi o većem komadu meteorita koji bi mogao imati i nekoliko kilograma.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Svet

"Upozoravam vas – nastaće kolaps"

Američka ministarka finansija Dženet Jelen upozorava bankare i tehnološke rukovodice da korišćenje veštačke inteligencije (AI) u oblasti finansija pored nespornih koristi donosi i značane rizike, navodi se u pripremljenim komentarima.

17:44

5.6.2024.

1 d

Društvo

Evropa gori: Srbija je sledeća

Početak juna doneo je prvi toplotni talas istočnom Mediteranu i vrela vazdušna masa zahvatila je Grčku, Tursku, Kipar. Od danas se ova vrela vazdušna masa kreće i prema našem području.

12:43

6.6.2024.

1 d

Podeli: