Treća po redu komemoracija u Jasenovcu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 24.Apr.2016, 06:53   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Treća po redu komemoracija u Jasenovcu

U Jasenovcu je danas održana treća ovogodišnja komemoracija žrtvama ustaškog logora iz Drugog svetskog rata koju organizuje Savez antifašističkih boraca i antifašista Hrvatske.

Zvanična državna komemoracija povodom 71. godišnjice proboja logoraša održana je 22. aprila, ali su je zbog "revitalizacije i relativizacije ustaštva" bojkotovali Savez antifašističkih boraca, Srpsko narodno veće i Koordinacija jevrejskih opština koja je 15. aprila održala svoju komemoraciju >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << za jasenovačke žrtve.

Srpska pravoslavna crkva održala je pre dva dana, na godišnjicu proboja jasenovačkih logoraša, liturgiju i pomen za stradale u Jasenovcu i Mlaki.

Milanović: Ne dopustiti relativizaciju Jasenovca i žrtava

Lider najuticajnije opozicione Socijaldemokratske partije i bivši premijer Zoran Milanović poručio je danas, nakon treće komemoracije žrtvama ustaškog režima u Jasenovcu, da nikada ne treba zaboraviti zlo koje je u tom logoru učinjeno, te da nikada ne treba dopustiti relativizaciju Jasenovca i žrtava.

"Zločini u Jasenovcu počinjeni su u ime režima i 'države' koji nemaju veze s hrvatstvom. Ne smemo nikad zaboraviti zlo koje je ovde učinjeno i dopustiti relativizaciju Jasenovca i žrtava. Odobravanje politike relativizacije ustaškog režima je i moralno bedno i štetno za Hrvatsku. No pasaran!", napisao je Milanović na Fejsbuku nakon komemoracije.

Današnja komemoracija počela je okupljanjem ispred Memorijalnog muzeja Spomen područja Jasenovac, a nastavljena  je u koloni sećanja prema spomeniku "Cvet" i završena polaganjem cveća.

Na komemoraciji žrtvama okupilo se više od dve hiljade građana, među kojima i više desetina njih iz Beograda i Banjaluke, a organizator skupa je Savez antifašističkih boraca i antifašista u saradnji s Antifašističkom ligom Hrvatske.

Na komemoraciji je govorio bivši predsednik Republike i počasni predsednik SABA-a Stjepan Mesić.

Tu je i bivši hrvatski predsednik Ivo Josipović te bivši premijer i lider najuticajnije opozicione SDP Zoran Milanović, kao i brojni SDP-ovi saborski zastupnici, među kojima su: Milanka Opačić, Igor Dragovan, Mirando Mrsić, Predrag Matić, Siniša Varga...

Prisutni su i zastupnik Laburista Jaroslav Pecnik, zastupnik romske nacionalne manjine Veljko Kajtazi...

Učesnici komemoracije okupili su se ispred Memorijalnoga muzeja Spomen područja Jasenovac, pridružili su se povorci prema spomeniku "Cvijet" i komemorativnom programu te položili cveće. Vence su tako, među ostalima, položili i predstavnici ambasada Rusije i Srbije u Hrvatskoj.

Uz poziv na komemoraciju, kako prenosi Hina, organizatori su pozvali građane, antifašiste, udruženja i institucije koje se zalažu za odbranu osnovnih ljudskih prava i ustavnih načela da Hrvatskom saboru i institucijama poruče "Dosta je!", nezadovoljni koketiranjem vlasti s ustaštvom.

Navodi se, pored drugog, da je dosta manipulacija s Jasenovačkim logorom i njegovim žrtvama, falsifikovanja i manipulacija istorijskim istinama i izjednačavanja opštenarodnog otpora boraca NOB s kvislinškom NDH.

Protive se i, kako navode, komemoracijama i odavanju počasti pripadnicima poraženih režima i vojski iz Drugog svetskog rata, ustaškom pozdravu "Za dom spremni" na javnim mestima, a posebno u prisustvu državnih fukncionera kao i najavama "o izbacivanju antifašizma iz Ustava Hrvatske".

Mesić: Ako neko govori i peva kao ustaša, onda je on ustaša

Nekadašnji predsednik Hrvatske Stjepan Mesić poručio je danas sa komemoracije žrtvama koncentracionog ustaškog logora u Jasenovcu da Hrvatska mora da iza sebe ostavi golemu istorijsku laž, lansiranu i podsticanu s jasnim političkim ciljevima.

"Tek onda, kada bez i najmanje rezerve stvari postavimo na njihovo mesto, tek onda kada uklonimo i najmanju sumnju o tome ko je stajao na pravoj, a ko na krivoj, zločinačkoj strani u Drugom svetskom ratu, rešit ćemo se i podela i opterećenosti prošlošću", rekao je Mesić.

To je, kazao je, uostalom, naš dug prema svima kojima danas odajemo počast, prema svakome ubijenom, ali i prema svakome u borbi protiv fašizma poginulom Hrvatu, Srbinu, Jevrejinu,  Romu, ili pripadniku bilo koje nacionalnosti.

"I to je naš dug prema onima koji dolaze", rekao je Mesić, koji je počasni predsednik Saveza antifašističkih boraca i antifašista Hrvatske.

On je podsetio da je logor u Jasenovcu u koji su ljudi dopremani i gde su ubijani, samo i isključivo zbog nacionalnosti ili vere, kao i zbog drugačijih pogleda na stvarnost,  bio je izraz ustaške - ne hrvatske, nego ustaške politike.

"Reč je, dakle, o zločinačkoj politici, a oni koji su je sprovodili, bili su, zar je to uopšte potrebno izricati, zločinci. Danas se vodi politika sakrivanja, negiranja, ili u najmanju ruku relativiziranja tih zločina, uz neskriveno obnavljanje idejne osnove ustaške zločinačke države", naveo je.

Mesić je rekao da zna da se, kako je rekao, "oni ljute kada se to ovako direktno kaže".

"Ali, ako neko govori kao ustaša, ako zastupa i promoviše ideje što su ih zastupali ustaše, ako ističe njihove simbole i obeležja, ako peva njihove pesme, onda je on ustaša", poručio je Mesić, a njegov govor je više puta prekidan burnim aplauzom.



61

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Savez antifašističkih boraca Hrvatske organizuje komemoraciju u Jasenovcu

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 24.Apr.2016

U Jasenovcu se danas održava treća ovogodišnja komemoracija žrtvama ustaškog logora iz Drugog svjetskog rata koju organizuje Savez antifašističkih boraca i antifašista Hrvatske...Zvanična državna komemoracija povodom 71. godišnjice proboja logoraša održana je 22. aprila, ali su je zbog "revitalizacije...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Mesić u Jasenovcu: Ako neko peva kao ustaša...

Izvor: Mondo, 24.Apr.2016

Na trećoj po redu komemoraciji žrtvama ustaškog koncentracionog logora Jasnovac okupilo se više od dve hiljade građana, međ kojima i više desetina njih iz Beograda i Banjaluke...Foto: Predrag Jelenić Jasenovac..Nekadašnji predsednik Hrvatske Stjepan Mesić poručio je danas sa komemoracije žrtvama...

Nastavak na Mondo...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.