Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 30.Maj.2008, 23:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tompsonove proustaške pesme zapalile Zagreb

ZAGREB - Obožavaoce hrvatskog pevača Marka Perkovića Tompsona, koji večeras nastupa na centralnom zagrebačkom trgu Bana Jelačića, nije rasterao ni jak pljusak, a vreme do početka koncerta "krate" pevanjem nazovipatriotskih i ustaških pesama i uzvicima "Ubij, ubij Srbina".

Iako su organizatori koncerta i predstavnici grada na čelu s gradonačelnikom Milanom Bandićem najavili da će svako ko bude nosio "nacističke, fašističke, komunističe i >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << boljševičke oznake" biti prvidena i sankcionisan, policija se ne meša.

Publika, uglavnom mlađa, peva "Evo zore, evo dana" i druge pesme koje se dovode u vezu s ustašama, zbog čega je, kao i zbog ikonografije, Tompsonu zabranjen nastup u skoro svim zemljama zapadne Evrope.

Zagrebačka policija povećala je broj policajaca i patrola kako bi se izbegli napadi na sedišta srpskih institucija i pravoslavne crkve koje se nalaze u centru grada, a koje su, pre svega sedište Srpskog kulturnog društva "Prosvjeta", već dva puta bile na meti vandala koji su, kamenujući zgradu, razbijali prozore.

Hrvatski helsinški odbor ocenio je kao neprimereno održavanje Tompsonovog koncerta na centralnog zagrebačkom trgu, dok je jevrejska organizacija Margelov institut najavila da će tužiti svakoga ko bude, nakon 63 godine, od pobede nad fašizmom, pozdravljao službenim pozdravom u NDH "Za dom spremni" koji je i deo jedne od Topmsonovih pesama.

Hrvatski predsednik Stjepan Mesić izrazio je očekivanje da će mnogi koji su koristili Tompsonove koncerte za reklamiranje fašističkih simbola i simbola NDH od toga odustati, ocenivši da je isticanje takvih simbola dokaz da je neko pogrešno ili nedovoljno obrazovao mlade generacije.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Tompsonov koncert ne može bez ustaških pesama

Izvor: Mondo, 30.Maj.2008

Obožavaoci hrvatskog pevača Tompsona ipak nisu izdržali da ne zapevaju ustaške pesme i ne poviču "Ubij, ubij Srbina" u petak uveče na koncertu na centralnom zagrebačkom trgu.

Nastavak na Mondo...

Sto hiljada na Tompsonovom koncertu

Izvor: B92, 31.Maj.2008, 14:37

Beograd -- Sinoćnji koncert Marka Perkovića Tompsona u Zagrebu, posvećen braniteljima Zagreba, posetilo je više od sto hiljada ljudi, pišu mediji u Hrvatskoj...Iako se Hrvatski helsinški odbor, jevrejska udruženja, pa i predsednik Stejpan Mesić usprotivio koncertu zbog uvek prisutnih ustaških...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.