Suđenje bivšem ministru odbrane

Izvor: B92, Tanjug, 29.Jan.2010, 14:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Suđenje bivšem ministru odbrane

Zagreb -- U zagrebačkom sudu počelo je suđenje bivšem ministru odbrane Berislavu Rončeviću i njegovom pomoćniku Ivi Bačiću, optuženim da su oštetili budžet države.

Oni se pred županijskim sudom terete da su pri nabavci kamiona za Hrvatsku vojsku, 2004. godine, oštetili državni budžet za 10,2 miliona kuna (1,42 miliona evra). Posle čitanja optužnice Rončević i Bačić su izjavili da se ne osećaju krivim.

Optužnica Ureda za suzbijanje korupcije i >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << organizovanog kriminala Rončevića i Bačića tereti da su od kompanije "Eurokamioni" kupili 39 vojnih kamiona marke "Iveko" za 34,4 miliona kuna, što je za 10,2 miliona kuna bilo skuplje od najniže cene koju je na konkursu ponudila zagrebačka kompanija "Man Importer" za MAN-ove kamione.

Iako su veštaci tvrdili da su kamioni marke "Iveko" bili i lošiji, Rončević i Bačić tvrde da su oni bili bolji od MAN-ovih, koji, kako su rekli, nisu zadovoljavali tražene tehničke uslove.

Optužnica se zasniva na 390 dokumenata, iskazima 29 svedoka i nalazima veštaka koji tvrde da su i jeftiniji kamioni zadovoljavali sve potrebe hrvatske vojske.

Odbrana će te nalaze pokušati da ospori nalazima svojih veštaka koji tvrde da u nabavci kamiona nije bilo nezakonitosti, ni korupcije.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Zagreb: Počinje suđenje bivšem ministru odbrane Rončeviću

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 29.Jan.2010

U Zagrebu danas počinje suđenje bivšem ministru odbrane Berislavu Rončeviću i njegovom pomoćniku u Ministarstvu odbrane Ivi Bačiću.   Državni ured za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta (USKOK) tereti ih  da su pri kupovini vojnih kamiona 2004. godine zloupotrijebili položaj...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Rončević tvrdi da je proces politički

Izvor: Danas, 29.Jan.2010

Bivši hrvatski ministar odbrane Berislav Rončević i njegov pomoćnik Ivo Bačić izjavili su juče u Županijskom sudu u Zagrebu da se ne osećaju krivim ni po jednoj tački optužnice koja ih tereti za zloupotrebu položaja i ovlašćenja prilikom nabavke vojnih kamiona 2004. godine.

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.