Srbe ugurali među naciste

Izvor: Vesti-online.com, 08.Feb.2016, 03:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srbe ugurali među naciste

Istorijsku čitanku "Domovinski rat", objavljenu prošle godine u Hrvatskoj, analizirala je grupa srpskih istoričara na molbu Ministarstva spoljnih poslova Republike Srbije. Njihova analiza može se svesti na konstataciju da je reč o reviziji istorije, gde se Srbi predstavljaju kao agresori, njihove žrtve ignorišu, a Hrvatima daje aura naroda-žrtve.

Čedomir Antić, jedan od istoričara koji se prihvatio analize, čak zaključuje da je "Srbija predstavljena kao nacistička >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << Nemačka i pretnja međunarodnom poretku".

"U šumi cifara o poginulim, ranjenim i nestalim stidljivo se provlači podatak o "velikom broju" stanovništva srpske narodnosti koji je "otišao iz Hrvatske zajedno sa JNA"... Kada se govori o prognanicima i izbeglicama, prećutkuju se stradanja i štete srpskog civilnog stanovništva. Prema autorima, stradanjima su bili izloženi sakralni objekti, "uglavnom Katoličke crkve", dok o popaljenim i porušenim pravoslavnim crkvama nema ni reči", navodi su u analizi profesora Zorana Jevtovića sa Filozofskog fakulteta u Nišu.

Srpski stručnjaci ocenjuju da priručnik, inače namenjen za osnovnu i srednju školu, poseduje snažan indoktrinacijski smisao, da je šovinistički i da nikako ne može doprineti istinskom pomirenju hrvatskog i srpskog naroda.

- Mene to ne iznenađuje, jer smo svedoci da hrvatsko društvo nije smoglo snage da se suoči s događajima 90-ih. Znamo da je još Franjo Tuđman otvorio proces rehabilitacije ustaške ideologije i NDH i da se od tih godina neguje mišljenje da su ustaše borci za slobodu, a ne sramota hrvatskog naroda - komentariše za "Vesti" Miodrag Linta, predsednik Saveza Srba iz regiona.

Zanimljivo da ni deo hrvatske stručne javnosti nije bio zadovoljan priručnikom, ali iz sasvim drugog razloga.

U Beogradu podsećaju da su Ministarstvo nauke, obrazovanja i sporta Hrvatske i Školska knjiga iz Zagreba odobrili ne jedan, već tri priručnika za istoriju u kojim se veliča ustaški pokret.

* Hrvati u udžbeniku za školu veličaju ustaše, a Srbi su teroristi

* Hrvatska više ne skriva fašizam: Ustaše u vladi i na ulici

* Hrvati ponovo "za dom spremni": Ustaše brane svog novinara

Nastavak na Vesti-online.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.