Hrvatsko tužilaštvo traži dokumentaciju iz Haga

Izvor: Studio B, 22.Nov.2012, 16:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Hrvatsko tužilaštvo traži dokumentaciju iz Haga

Hrvatsko tužilaštvo zatražilo od haškog celu dokumentaciju o postupku protiv trojice hrvatskih generala oslobođenih za zločine u "Oluji", u čilju daljeg postupka u slučajevima ratnih zločina, saopštilo hrvatsko državno tužilaštvo.

Kako je navedeno na internet stranici tog tužilaštva, dokumentacija haškog tužilaštva zatražena je za potrebe daljeg postupanja tužilaštva u predmetima zbog krivičnih dela ratnih zločina po kojima već postupaju nadležna županijska >> Pročitaj celu vest na sajtu Studio B << tužilaštva.

U vezi s napretkom u predmetima ratnih zločina, koji su označeni kao nacionalni i regionalni prioriteti, jučer su se sastali predstavnici tužilaštva, direkcije policije i županijskih tužilaštava koji rade na predmetima ratnih zločina, navodi se u saopštenju.

Na sastanku je ukazano na potrebu da se od drugih agencija i onih koji imaju arhive zatraži dostavljanje svih podataka koji se odnose na pojedine slučajeve, a dokumentacija će se zatražiti i putem međunarodne pravne pomoći.

"Razmatrano je i ostvarivanje Strategije za istraživanje i procesuiranje ratnih zločina počinjenih od 1991. do 1995, koju je napravilo hrvatsko ministarstvo pravde, kao i akcionog plana državnog tužilaštva, a naglašena je i potreba pojačanog angažmana policijskih službenika i državnih tužilaca na otkrivanju počinilaca krivičnih dela i prikupljanju podataka", ističu u tužilaštvu.

Predstavnici vlade često ističu da Hrvatska želi procesuirati zločine u "Oluji", ali je, na najave novih optužnica za zločine u "Oluji" koje su juče stigle i iz Srbije, više ministara izjavilo da one ne mogu uticati na oslobađajuću presudu hrvatskim generalima.

U "Oluji" je u bivšem sektoru "Jug", koji je obuhvatao severnu Dalmaciju i južnu Liku, za vreme "Oluje" i nakon nje ubijeno ili nestalo 410 srpskih civila, ali je generalima suđeno za zločine na znatno manjem području.

U UN sektoru Sever, koji je obuhvatao baniju i Kordun, pobijeno je ili nestalo 268 srpskih civila, ali za te zločine niko nije optužen.

Nastavak na Studio B...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Hrvatska traži dokumentaciju iz Haga

Izvor: RTS, 22.Nov.2012

Državno tužilaštvo Hrvatske zatražilo od haškog tužilaštva celu dokumentaciju o postupku protiv trojice hrvatskih generala, oslobođenih krivice za zločine u "Oluji". Dokumentacija zatražena u cilju daljeg postupka u slučajevima ratnih zločina...Hrvatsko državno tužilaštvo zatražilo je...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Studio B. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Studio B. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.